Празничен щрудел с извара
Сладка баница с плодове, извара и ядки.
Бон Апети
Излъчен на 29.12.2017
Редена баница със сладка плънка правят Лора и Стоян като последна рецепта за 2017-а година. Те залагат на идеята за побългарен ябълков пай като лебедова рецепта за посрещане на Новата година. Това далеч не означава, че сладкишът трябва да се прави само на големи празници. Това е богата плодова пита с готови кори, масло, плънка от извара, яйца, ябълки, орехи и подправки, която се залива с маслена сметана и се превръща в сладко тестено изделие с апетитен аромат и неустоима карамелена коричка.
Първо се намазняват с масло половината от корите и се поставят във форма за торти. Пекат се 30-тина минути, за да станат хрупкави и ронливи. А през това време се приготвя плънката за сладкиша. Орехите се смилат в блендер, ябълките се рендосват, а изварата се разбива със захарта. След това при нея влизат яйцата, ябълките, ядките и коледни подправки - канела, ванилия, джинджифил и индийско орехче. Всичко се смесва много добре. Отделно в съд се загрява сметана с масло докато маслото се разтопи.
Върху изпечените кори се изсипва плънката, отгоре се редят още кори, намазани с масло, а на финала се залива със сметаната. Сладкишът се връща обратно във фурната за 40-тина минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ