Регистрация

Празничен свински врат с винен сос



Празничен свински врат с винен сос
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 1917

Коледно печено свинско със зеленчуци и винен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Печено свинско за Коледа приготвя Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев. Това е вкусна мръвка от свинси врат с коричка от подправки, нажарена със сгорещено олио и сготвена върху решетка от зеленчуци в компанията на картофи. А след напрвата на бавен огън, мръвката се поднася със заливка от винено-зеленчуков сос. Дори и да сготвите тази вкусотия в обикновен ден, гарантирате, че ще превърнете вечерята в празник.

Месото се обтрива със сол и се оставя в хладилник за една нощ или цяло денонощие. Следва да се направи смес от брашно, червен и черен пипер, кимион и чубрица. С него се обтрива хубаво парчето свински врат и се завръзва на няколко места с конец, за да запази формата си. В тава на дъното се поставят цели моркови и стебла праз лук, които да служат за скара. Мръвката се полага отгоре и се залива със силно сгорещено на силен огън олио, за да я запечата. Ако парчето месо е по-малко, можете да го минете през олио на тиган. Встрани се подреждат картофи и бъдещата вкусотия влиза във фурната на 220 градуса. Пече се на тази температура 20 минути, след това огънят се намалява на 50 градуса и се готви още 2:30-3 часа.

Изваденото месо се маха от тавата и се оставя да почине, а морковите и празния лук, заедно със соса, се изсипват в касерола. Добавя се доматен концентрат, скилидка чесън и вино и се оставя да закъкри. Сосът се смила с пасатор и се прецежда, за да е гладък. По желание можете да добавите 20 г студено масло в още топлия сос и да бъркате до разтварянето му.

А на финала поднасяте нарязаното на слайсове свинско с гарнитура от картофите, пекли се с него и заливка от ароматния винен сос. Точните продукти и стъпки на направа ще намерите в края на клипа на Звездев по-горе.

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта