Регистрация

Постни целувки от нахут



Постни целувки от нахут
Лесно   |   Порции 36 броя   |   Видяна: 1624

Десертни целувки от бити белтъци, но без белтъци - вегански вариант на любимия сладкиш.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Целувките са онзи любим сладкиш - хрупкав, ефирен и връщащ в детските спомени. Но по една или друга причина не всеки може да си ги позволи по всяко време. Дали поради алергия от яйца, дали заради спазване на пости и прочистващи диети - за беда може да излезе причина, принуждаваща да не се опитва бленувания десерт. Има начин за правене на целувки без яйца - в това ни убеждава Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев като показва как се правят целувки без белтъци. Този сладкиш е уникален дори и за Бъдни вечер, защото хем е вегански, хем има зимна снежна визия. Ето и направата на целувки от нахутена вода.

За целта трябва да си вземете консерва или буркан сварен нахут и да го пъхнете в хладилника за няколко часа. После се отваря и студената вода от нахута се отцежда в купа - именно тази вода замества белтъците. Бие се с миксер на висока степен докато се превърне в сняг. Добавя се захар - на 150 мл течност около 125 грама кристална захар са достатъчни. Можете да сложите и аромат ванилия, както и сладкарска боя, за да направите сладкишите шарени. Полученият гъст крем се прехвърля в пош. С него в тава, застлана с хартия за печене, се оформят целувките с леко отстояние една от друга. Ако нямате пош, използвайте найлонов плик като отрежете върха.

Сладкишите се сушат в предварително загрята на 100 градуса фурна с вентилатор за 90 минути. Ако имате възможност, пуснете само долния реотан и сложете тавата в средата на печката. След изваждане изчкаайте 10 минути, за да се охладят и да се отлепят от хартията. А при опит ще се изненадате - вкусът е същият като на познатите традиционни белтъчни целувки.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта