Регистрация

Плаващ остров с яйчен крем

Плаващ остров с яйчен крем
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 4507

Рецепта за яйчени целувки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За яйчения крем:

  • 1 ч.ч. сметана
  • 1 ч.ч. мляко (или 2 ч равни части сметана и мляко)
  • 4 разбити жълтъка
  • 1/2 ч.ч. бяла захар
  • 1 ч.л. брашно
  • 1/8 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. чист екстракт от ванилия

За целувките:

  • 4 белтъка, на стайна температура
  • 1/8 ч.л. сол
  • 1/4 ч.л. калиев битартарат
  • 1 ч.л. чист екстракт от ванилия
  • 1 ч.ч. бяла захар

Начин на приготвяне:

1. В тенджерка загрейте млякото и сметаната почти до кипване, но без да завират.

2. В купа разбийте жълтъците. След това добавете захарта, брашното и солта. Разбивайте сместа докато стане много пухкава и хомогенна.

3. Малко по малко налейте стоплената сметана в яйчената смес. Внимавайте да не се пресекат яйцата - не изливайте наведнъж топлата сметана. След всяко добавяне, разбърквайте много добре.

4. Прехвърлете сместа в тенджерка и на слаб огън бъркайте непрекъснато, докато сосът се сгъсти и започне да покрива гърба на дървена лъжица.

5. Добавете ванилията. Оставете в покрит с восъчна хартия съд да се охлажда в хладилника.

6. Намаслете голяма формичка за печене или 6 малки купички за крем и покрийте повърхността със захар.

7. Загрейте предварително фурната на 180°С.

8. Белтъците трябва да са на стайна температура. Разбийте ги на сняг, добавете солта и калиевия битартарат. Разбивайте няколко минути, докато започнат да се оформят меки връхчета.

9. Постепенно добавете бялата захар, като разбивате след всяко добавяне. Продължавайте да разбивате, докато връхчетата станат твърди, но внимавайте да не прекалите.

10. Прибавете ванилията.

11. Напълнете приготвените съдове с белтъчния крем и печете във фурната до златисто и докато клечка за зъби, пъхната в средата, излезе чиста.

12. Веднага извадете изпеченото тесто за целувки от формичките и заделете.

На карамеления сос:

1. В тенджерка разбийте 1/4 ч бяла захар докато се разтопи и стане с рубинено-червен цвят. Много внимателно, малко по малко, налейте 3 ч.л. гореща вода, като разбърквате непрекъснато след всяко добавяне и дръжте на котлона докато карамелът стане на сироп.

2. При поднасяне, сложете щедро количество от яйчения сос в десертна чиния. Отгоре поставете целувка и поръсете с карамелен сос.

 

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта