Пирог с кисело зеле и гъби
Зимна питка с плънка от пържени печурки и кисело зеле.
Необходими продукти:
- 1 кг готово тесто (Ето примерна рецепта, ако решите да го замесите у дома си)
- 500 г кисело зеле
- 300 г пресни печурки
- 1 жълтък
- 3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
1. Ако киселото ви зеле е прекалено солено, го измийте със студена вода преди да започнете готвенето. След това го нарежете. Специално заради него в рецептата няма сол, така че си премислете нивото на соленост.
2. Гъбите почистете и нарежете на полумесеци.
3. Сгорещете олиото в тиган и запържете закратко гъбите. 5 минути е достатъчно.
4. После добавете зелето, намалете силата на огъня и гответе още 15 минути, като разбърквате периодично.
5. Отделете си малко тесто, ако ще правите декорация, останалото премесете и разделете на две еднакви топки. Едната разточете на кора с дебелина около сантиметър и я сложете в намазнена и покрита с хартиено фолио тавичка.
6. Изсипете плънката отгоре, като оставите по 1,5 см. чисто отстояние от крайщата (без да има плънка).
7. Разточете втората топка. Отстоянията на основата намокрете с вода, сложете върху плънката втората кора и залепете крайщата за отстоянията. Можете да оформите венец като просто натискате напряко със зъбите на вилица. Можете и да навиете слепените крайща за по-сигурно.
8. От заделеното тесто си оформете орнаменти и украсете кората. Намажете с разбито яйце или жълтък, за да блесне питката.
9. Печете на 180 градуса до готовност, като около 40-тата минута проверете с клечка за зъби.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ