Регистрация

Пионерски мекици от книгата Нашата и световната кухня и рационалното хранене



Пионерски мекици от книгата Нашата и световната кухня и рационалното хранене
Трудно   |   Порции 12 броя   |   Видяна: 1482

Домашни мекици в захарен сироп.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Мекицата е традиционна българска закуска - калорична, леко вредна, но и доста вкусна. Определено е по-полезна от купените понички и тестени закуски, когато е домашно направена. Затова Иван Звездев открива архаична рецепта за мекици в книгата "Нашата и световната кухня и рационалното хранене". Тестеното изделие е представено под името "пионерски мекици" и представлява кръстоска между бухти, мекици и понички, овкусени в баня от захарен сироп.

Първо се замесва тестото - брашното се пресява в купа, в друга се разтваря маята в топло мляко със захар и брашно. При брашното се чукват яйца, добавя се захар и се налива шупналата мая. Замесва се тесто, което се намазнява с олио по време на месенето. Когато е гладко, стегнато и не лепне по ръцете, се оставя да втаса за почти час. После се разточва на тънка кора и с чаша се изрязват мекички. С пърст се прави дупка във всяка и така видът им става като на домашни понички. Оставят се да втасат повторно за още час.

През това време се прави захарен сироп, защото трябва да е добре охладен. За него 200 г захар се кипват до разтваряне в 200 мл вода. После мекиците се пържа в голямо количество олио и докато са още топли, се топват за няколко секунди в захарния сироп. След това е време за хапване. А как точно да си ги направите - гледайте във видеото.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта