Регистрация

Пиле с картофи на фурна

Пиле с картофи на фурна
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 8599

Сочно печено цяло пиле с чеснов дъх, маслена коричка, лимонов нюанс и картофена гарнитура.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле
  • 1-2 кг картофи
  • 1 лимон
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. масло
  • 1 с.л. горчица
  • 1 с.л. соев сос
  • 1 ч.л. мащерка
  • 1/2 ч.л. куркума, черен и червен пипер
  • 1 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

В едно хавачне добавете горчицата, соевия сос, скилидките чесън и всички подправки и ги счукайте на паста. С нея намажете пилето отвън и отвътре и го оставете да престои поне 2 часа в хладилника.

Извадете го и добавете във вътрешността му целия лимон като предварително сте надупчили на 10-тина места с нож цитрусовия плод. Така докато пилето се пече, той ще отпуска соковете си вътре в него. Резултатът е страхотен.

Добавете гарнитурата от картофи, половин чаша вода и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 1 час или до готовност. 2/3 от времето дръжте пилето с гърдите надолу и само 20 мин. преди да го извадите, го обърнете и го печете с гърдите нагоре. Така те няма да станат сухи.  Лесно може да разберете дали пилето е готово, като го мушнете с нож. Ако изтече розова вода, значи птицата е още сурова. Ако изтече бистра течност, значи пилето е сготвено.

Извадането от фурната пиле веднага намажете с масло. Така става много сочно и вкусно - с деликатен лимонов нюанс, който се е пропил в месото.

Добър апетит!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта