Регистрация

Пиле с вино и подправки

Пиле с вино и подправки
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 1965

Пържено прасенце и пиленце се гушкат в гъбен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г бекон, нарязан на филийки
  • 1 средна глава лук, обелен и нарязан на филийки
  • 1 пиле, 1,5 кг или 1,5 кг пиле, нарязано на порции, с почистена излишна мазнина, но с кожата
  • 6 скилидки чесън, обелени
  • сол и пипер на вкус
  • 2 ч пилешки бульон
  • 2 ч червено вино
  • 2 дафинови листа
  • няколко стръка прясна мащерка (или сушена)
  • няколко стръка пресен магданоз
  • 250 г гъби, почистени и едро нарязани
  • 2 с.л. масло
  • нарязан пресен магданоз за украса

Начин на приготвяне:

1. Бланширайте бекона, за да не е много солен. Сложете го в тенджера със студена вода, която да го покрива на няколко сантиметра. Оставете да заври и варете на слаб огън за 5 мин., след това го отцедете. Изплакнете със студена вода и подсушете с кърпа. Нарежете бекона на парчета с размери 2,5 х 0,6 см.

2. Запържете бекона на умерено-силен огън в чугунен съд, достатъчно голям, за да побере пилешкото, за около 10 мин. Извадете сготвения бекон и го заделете. Запазете мазнината му в съда и добавете лука и пилешкото, с кожата надолу. Запържете много добре пилешкото от всички страни за около 10 мин. След като се запържи наполовина месото, добавете чесъна и поръсете със сол и пипер.

3. Отстранете излишната мазнина с лъжица и добавете пилешкия бульон, виното и подправките. Върнете бекона и намалете огъня. Оставете да къкри покрито с капак за 20 мин. или до омекване на пилешкото и пълната му готовност. Извадете пилето и лука в отделни чинии. Отстранете дафиновите листа, стръковете зелени подправки и чесъна.

4. Добавете гъбите в останалия сос и увеличете огъня до максимум. Запържете набързо, докато сосът в съда се редуцира на 3/4 и се сгъсти. Намалете огъня и прибавете маслото. Върнете пилето и лука в съда и загрейте отново, докато се покрият със соса. Доовкусете, ако е необходимо, украсете с магданоз и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта