Пиле Сааг със спанак и домати
Пилешки филенца със зеленчуци и много подправки.
Необходими продукти:
Подправки:
- 1 ч.л. сминдух
- 1 ч.л. канела
- 2 ч.л. кимион
- 2 ч.л. кориандър
- 1 ч.л. куркума
- ½ ч.л. семена от копър
Основни продукти:
- 500 г пилешки филенца от бут, нарязани на хапки
- 3 - 4 малки зелени люти чушки (или на вкус), нарязани на ситно
- 150 г спанак
- 1 глава лук, ситно нарязан
- 1 парче джинджифил, с големината на палец, нарязан на ситно
- 3 големи скилидки чесън, ситно нарязани или смачкани
- 2 ч. л. доматено пюре
- 1 консерва нарязани домати
Начин на приготвяне:
1. Смесете подправките.
2. Загрейте прилично количество олио в тиган, но оставете на слаб огън.
3. Запържете бавно лука, чесъна, лютите чушки и джинджифила за около 5 минути, разбърквайте от време на време и пържете докато лукът стане прозрачен.
4. Засилете леко котлона и прибавете нарязаното на хапки пилешко. Овкусете го добре, разбъркайте и прибавете смесените подправки, разбъркайте отново да покрият добре хапките.
5. Продължете да готвите на слаб огън и разбърквайте честичко докато външната страна на пилешките хапки е готова (вероятно около 5 минути). Ако е необходимо, добавете още малко мазнина, но не позволявайте подправките да залепнат за тигана.
6. Прибавете доматеното пюре и разбъркайте добре. Внимавайте да не загори и ако е необходимо добавете мъничко вода.
7. Прибавете нарязаните домати, разбъркайте, похлупете и оставете да ври на слаб огън за около 45 минути като разбърквате от време на време.
8. Свалете похлупака и оставете ястието да поври още 10 минути, като отново разбърквате от време на време.
9. Прибавете спанака, разбъркайте добре, похлупете отново и оставете на котлона за 2-3 минути докато спанакът поомекне.
10. Ако не е съвсем готов спанака, оставете го на котлона и бъркайте докато омекне съвсем. Когато ястието е готово, сервирайте веднага с ориз или нан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ