Регистрация

Пилешко с картофи под коричка от тесто

Пилешко с картофи под коричка от тесто
Лесно   |   Порции 4   |   Видяна: 780

Печено пиле с картофи и заливка от солено кексово тесо. Получава се вкусен солен пай с пилешко без месене.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За заливката:

  • 100 г майонеза
  • 100 мл заквасена сметана
  • 3 яйца
  • 1/2 ч.л. сол
  • 200 г брашно
  • 1/2 ч.л. сода

За плънката:

  • 200 г пилешко месо от гърди
  • 200 г пилешко месо от бут (средно по една пържола от двата вида пилешко месо)
  • 1 глава лук
  • 400 г картофи
  • 2 с.л. олио
  • сол и пипер
  • подправка по желание (мащерка или риган, или розмарин, или кимион)

Начин на приготвяне:

1. В купа чукнете яйцата, разбийте (може и с миксер) и добавете сметаната и майонезата. Разбийте отново. Постепенно вкарайте брашното и содата в сместа. Трябва да се получи гъсто кексово тесто - не е течно, но в никакъв случай не е толкова твърдо, че да може да се меси. След като разбиете до хомогенност, дръпнете настрани да чака реда си.

2. Пилешкото месо нарежете на парчета - сравнително тънки - площта не е от значение. Картофите обелете, измийте и нарежете на шайби с дебелина около 1 см. Поръсете месото със сол, пипер и подправка по избор. Лука нарежете на тънки колелца.

3. Намажете с олиото дъното и стените на тавичка. Можете да готвите в йенска, но в този случай бутнете в студена фурна и печете с 10 минути повече.

4. На дъното на тавата подредете пласт картофени шайби като леко ги застъпите. Трябва да се вместят половината от общото количество. Отгоре подредете шайбите лук, а върху лука разпределете пилешкото месо. Над него подредете втората половина картофи.

5. Поръсете с малко сол и изсипете тестото от купата. Заравнете.

6. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 50 минути малко под средното ниво. Ако видите, че кората прегаря, сложете лист фолио върху нея.

7. След изваждане охладете леко и сервирайте.

 

Източник: YouTube/ДНЕВНИК ДОМОХАЗЯЙКИ

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта