Регистрация

Пилешки хапки в сладко-кисел сос



Пилешки хапки в сладко-кисел сос
Лесно   |   Порции 2   |   Видяна: 1850

Чеснови пилешки гърди в соев сос с портокалов сок и джинджифил.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Това не е оригинална рецепта за пиле в сладко-кисел сос, а просто една хитра и леко побългарена интерпретация на кулинарната влогърка Милена, която ни показва как можем да си направим пилешко месо по азиатски, като шокираме небцето си с контрастиращи вкусове, които обаче взаимно се допълват. Получава се вкусно основно ястие с пилешко месо, което ще си иска и хляб за топкане на апетитния сос, комбинирал в себе си сол, сладост, оцет и цитрусова нотка.

Първо се захващаме с пилешките гърди, които измиваме, нарязваме на кубчета и осоляваме. Ако желаете, можете да ги замените с по-мазничкото и любимо на мнозинството месо от пилешки бутчета, с което рецептата пак ще се получи. И докато мръвките се просмукват със сол, си правим сладко-кисел сос. Това не е оригиналният сос за този тип ястия, но вкусовите му качества са неоспоримо добри. За него в купа се смесват пудра захар, соев сос, портокалов сок, доматен концентрат и оцет. Следва да изсипем месото в соса и да оставим да се маринова в хладилник между 40 минути и 16 часа. Дори и само 1 час е напълно достатъчен.

През това време е добре да си направим и останалите заготовки - наситнена глава лук и нарязани на изключително дребно скилидка чесън и парче от пресен корен джинджифил. Сега преминавме към същинското готвене. В тиган се сгорещява олио, а в него се запържват за кратко чесъна, лука и джинджифила. После магически трябва да бъдат извадени с решетъчна лъжица и на тяхно място да влязат пилешките филенца. Те се готвят докато от всички страни станат бели, като се оставят да покъкрят заедно със соса, в който са мариновани. После връщаме и джинджифилово-лучената смес и готвим още малко. Милена пропуска, но ще е доста автентично, ако вие се сетите да поръсите със семена бял сусам преди изваждане. Така освен азиатски вкус, ястието ще придобие и традиционната за континента визия.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта