Пилешки гърди с картофено пюре и аспержи
Вкусно пиле с много подправки.
Необходими продукти:
- 3 големи картофа, добре измити
 - голяма бучка масло
 - 100 мл пълномаслено мляко
 - 1 голямо пиле, цяло, без шията и краката
 - 3 л пилешки бульон
 - 2 стръка праз, 2 големи глави бял лук, 2 моркова, 2 стръка целина, нарязани наситно и смесени
 - 2 глави чесън, разполовени
 - зехтин
 - 2 скилидки чесън, фино нарязан
 - 2 лука шалот, фино нарязан
 - 100 г сушени манатарки
 - 100 г пресни печурки, нарязани на филийки
 - 2 дафинови листа
 - 2 стръка мащерка
 - 200 мл червено вино
 - 200 мл пълномаслена сметана
 - малка шепа бейби аспержи
 - трюфелово олио
 - малка бучка масло
 - сол и пипер
 
Начин на приготвяне:
1. В голяма тенджера с подсолена кипяща вода сложете картофите да се варят до омекване. Отцедете ги в гевгир и върнете в горещия съд. Обелете ги и ги намачкайте с маслото и подправките на вкус. Добавете млякото и бъркайте до получаването на пухкаво пюре. Заделете, покрийте и дръжте на топло.
2. Добавете смесените ситно нарязани зеленчуци при бульона. Напълнете пилето с 2-те глави чесън и го сложете в кипящия бульон, оставете отново да заври и намалете огъня. Оставете да къкри 12-15 мин. (според големината на пилето).
3. Сгорещете зехтин в тиганче и задушете нарязания чесън и лук шалот. Добавете гъбите и пържете докато усетите аромата им. Добавете дафиновите листа и мащерка и овкусете хубаво със сол и пипер. Гответе на умерен огън още 5 мин. Увеличете огъня до средно-силен, добавете виното и изчакайте да се редуцира на 1/3 от първоначалния си обем - около 8 мин.
4. Извадете пилето от бульона и го сложете в чиния да се охлади. Заделете гърдите и бутчетата, махнете крилата и фенера.
5. Добавете 1/4 ч.ч. бульона при гъбения сос и гответе 3 мин. Добавете сметаната и намалете огъня до слаб. Оставете да къкри 5-7 мин., докато се сгъсти. Прецедете през фина цедка, като притиснете твърдите частици с гърба на лъжица, така че да извлечете цялата течност. Отстранете твърдите съставки и оставете соса на топло.
6. Поширайте аспержите в пилешкия бульон за 3 мин., докато омекнат (но не напълно) и ги сложете веднага в ледена вода, за да спрете процеса на готвене и да останат хрупкави. Поръсете с 5-10 мл трюфелово олио, заделете и дръжте на топло.
7. Овкусете пилешките гърди хубаво със сол и пипер. Сгорещете малко зехтин в незалепващ тиган и ги запържете с кожата надолу до златисто-кафяво - 5-7 мин. Обърнете от другата страна и гответе още 3 мин. докато покафенеят хубаво. След това добавете малката бучка масло и намажете месото. Свалете от огъня, когато се сготви напълно.
8. Сложете в средата на чиния за сервиране от картофеното пюре, полейте с гъбения сос около него, покрийте с пилешко, после с аспержи и поднесете.



		    
		    
		    
		    
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ