Регистрация

Пикантно фондю със зеленчуци

Пикантно фондю със зеленчуци
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 4028

Размекнати сирена с чили чушки и хляб.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 225 г фино нарязано на кубчета сирене грюер (около 2 ч.ч.)
  • 225 г фино нарязан на кубчета ементал (около 2 ч.ч.)
  • 1 1/2 с.л. царевично нишесте
  • 2 скилидки чесън, разполовени
  • 1 1/3 ч.ч. сухо бяло вино
  • 1 с.л. пресен лимонов сок
  • 2-3 с.л. кирш (черешов ликьор)
  • прясно настъргано индийско орехче, на вкус (по желание)
  • 3  цели чилита, наситнени
  • пържен лук шалот или тънко нарязан зелен лук (или заменете с натрошен бекон, ако предпочитате) за поръсване

За пържения шалот:

  • 1 1/2 ч.ч. фино нарязан лук шалот (около 8 големи)
  • 4 с.л. зеленчуково олио

За сервиране:

  • микс от варени зеленчуци като броколи, моркови, перлен лук и картофи
  • хлебни пръчици
  • нарязана на кубчета франзела (от предишния ден) или препечен хляб

Начин на приготвяне:

1. Смесете сирената в купа, заедно с царевичното нишесте.

2. Намажете вътрешността на тенджерка с дебело дъно с чесъна и го оставете вътре. Прибавете виното и лимоновия сок.

3. Оставете да заври и прибавете сместа със сиренето, шепа по шепа.

4. Оставете да заври съвсем леко на умерен огън, като разбърквате и добавете кирша, индийското орехче, чилитата и пипер на вкус.

5. Прехвърлете в тенджерка за фондю и включете на слаб огън.

6. Прибавете пържения шалот, зеления лук и/или бекона и поднесете с изброените продукти за сервиране.

7. Фондюто трябва да се разбърква често, за да остане разтопено.

На пържения шалот:

1. В тиган с дебело дъно изпържете шалота в олио на умерено-силен огън до златисто-кафяво.

2. Прехвърлете лука с решетъчна лъжица върху хартия, за да се отцеди от мазнината и овкусете със сол.

 

Източник: recipes.wikia.com

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта