Печен пълнен омар със сос термидор
Предизвикаъелна рецепта за пикантни морски дарове.
Необходими продукти:
- 2 (около 700 г общо) живи омара
- смес за рачешки кюфтенца (от продуктите по-долу)
- 2 с.л. масло
- 250 г скалопини
- 250 г обелени и почистени скариди
- 1 шалот, нарязан
- 3 скилидки чесън, нарязан
- 50 мл бренди
- 200 мл пълномаслена сметана
- 1 с.л. дижонска горчица
- 50 г настърган пармезан
- 1 връзка пресен магданоз
- сол кошер
- прясно смлян черен пипер
За сместа за рачешките кюфтенца:
- 250 г прясно месо от рак
- ¼ ч.ч. нарязана червена сладка чушка
- ¼ ч.ч. нарязан зелен лук (3 големи или 4 малки стръка)
- 1 яйце
- 1 ч.л. подправка Old Bay (или Emeril’s Essence, или пикантина)
- 1 ч.л. сос Уорчестършир
- 1 ч.л. табаско (или Louisiana Hot)
Начин на приготвяне:
1. За да направите сместа за рачешките кюфтенца, отстранете колкото се може повече от течността на месото от рак. Смесете всички необходими продукти за плънката в голяма купа и разбъркайте хубаво. Оформете по желания начин.
2. Загрейте предварително фурната на 180ºС.
3. В тенджера с кипяща подсолена вода сварете омарите за около 5 мин. и охладете до стайна температура до преди сервиране.
4. Разделете омарите на половини, почистете ги и подсушете. Сложете ги в тавичка за печене. Напълнете с рачешката смес и печете около 6 до 8 мин.
5. В голям тиган на среден огън сложете маслото, скалопините и скаридите; запържете докато месото побелее - около 2 мин. Прибавете шалота и чесъна и гответе 1 мин., докато разклащате тигана, за да не изгори. Махнете тигана от огъня и прибавете брендито (алкохолът ще се запали, затова внимавайте) и върнете тигана на среден огън. Прибавете пълномаслената сметана и дижонската горчица и гответе докато намалее наполовина. Прибавете пармезана и изчакайте да се разтопи. Поръсете с магданоз и овкусете със сол и пипер.
6. Извадете омарите от фурната, покрийте със сметановия сос и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ