Регистрация

Печен пълнен омар със сос термидор

Печен пълнен омар със сос термидор
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 4561

Предизвикаъелна рецепта за пикантни морски дарове.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 (около 700 г общо) живи омара
  • смес за рачешки кюфтенца (от продуктите по-долу)
  • 2 с.л. масло
  • 250 г скалопини
  • 250 г обелени и почистени скариди
  • 1 шалот, нарязан
  • 3 скилидки чесън, нарязан
  • 50 мл бренди
  • 200 мл пълномаслена сметана
  • 1 с.л. дижонска горчица
  • 50 г настърган пармезан
  • 1 връзка пресен магданоз
  • сол кошер
  • прясно смлян черен пипер  

За сместа за рачешките кюфтенца:

  •  250 г прясно месо от рак
  • ¼ ч.ч. нарязана червена сладка чушка
  • ¼ ч.ч. нарязан зелен лук (3 големи или 4 малки стръка)
  • 1 яйце
  • 1 ч.л. подправка Old Bay (или Emeril’s Essence, или пикантина)
  • 1 ч.л. сос Уорчестършир
  • 1 ч.л. табаско (или Louisiana Hot)

Начин на приготвяне:

1. За да направите сместа за рачешките кюфтенца, отстранете колкото се може повече от течността на месото от рак. Смесете всички необходими продукти за плънката в голяма купа и разбъркайте хубаво. Оформете по желания начин.

2. Загрейте предварително фурната на 180ºС.

3. В тенджера с кипяща подсолена вода сварете омарите за около 5 мин. и охладете до стайна температура до преди сервиране.

4. Разделете омарите на половини, почистете ги и подсушете. Сложете ги в тавичка за печене. Напълнете с рачешката смес и печете около 6 до 8 мин.

5. В голям тиган на среден огън сложете маслото, скалопините и скаридите; запържете докато месото побелее - около 2 мин.  Прибавете шалота и чесъна и гответе 1 мин., докато разклащате тигана, за да не изгори. Махнете тигана от огъня и прибавете брендито (алкохолът ще се запали, затова внимавайте) и върнете тигана на среден огън. Прибавете пълномаслената сметана и дижонската горчица и гответе докато намалее наполовина. Прибавете пармезана и изчакайте да се разтопи. Поръсете с магданоз и овкусете със сол и пипер.

6. Извадете омарите от фурната, покрийте със сметановия сос и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
1
1 трагедия
0
Средна оценка
зле
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта