Регистрация

Печен ориз със спанак и бекон



Печен ориз със спанак и бекон
Средно   |   Порции 6-8   |   Видяна: 2163

Ориз на фурна със спанак, бекон, пармезан и моцарела.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 23.05.2017

Ни е ризото, ни е ориз на фурна... що е то? Това е елегантната италиано-българска симбиоза от печен ориз със зеленчуци и ризото със сирена и бекон, която Лора и Стоян представят, за да провокират българина да разведри бабините рецепти със свежи и модерни идеи. Получава се силно засищащо основно ястие с натрапчив вкус на печен бекон, свежа профирност, идваща от спанака, питателност от ориза и лукс от разтопената пармезанова спойка и влакнестата моцарела по коричката.

Първо бекона се нарязва на кубчета и се запича на сух тиган, за да разгърне силния си специфичен дъх. После му се добавя лук и чесън, след това ориз с пилешки бульон и се чака зрънцата да се разварят, подправени с индийско орехче и риган. На следващ етап в ястието влиза наситнения спанак, залива се със сметана и се готви до омекване, споен от настърган пармезан и овкусен със задължителните сол и пипер.

Ястието се снема от котлона, охлажда се леко и разбърква с яйца за спойка. Прехвърля се в намазнена и наръсена с галета тавичка, а отгоре се подреждат късчета моцарела и се рендосава още пармезан, за да оформи една неустоимо апетитна коричка. Запича се на фурна за 35 минути и е готово да засити поне шест гърла. А на накой традиционалист може да му хрумне да си го хапне с кисело мляко, така че се подгответе.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта