Регистрация

Печен заек с круши, свинско и гарнитура ала Манчев

Печен заек с круши, свинско и гарнитура ала Манчев
Средно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 7899

Пълнено зайче на фурна с плодве и сметанов сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Тази рецепта за заешко е избрана и представена от Шеф Иван Манчев в рамките на кампанията на LIDL Манчев срещу Шишков. Хранителната верига предлага в края на октомври 2014 година охладени цели зайци на атрактивни цени.

Необходими продукти:

За заешкото:

  • 1 заек
  • 150 грама свинско месо (най-добре свински гърди от марката Baroni)
  • 100 грама сирене камамбер (Иван Манчев използва за тази рецепта From’ dor)
  • 3 моркова
  • 2 круши
  • 1 глава лук
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150 грама масло (специалистът готви с Pilos)
  • 50 мл бяло вино (Иван манчев препоръчва Cimarosa Chenin Blank)

За гарнитурата:

  • 200 грама спанак
  • 50 грама масло
  • 1 круша
  • 1 домат
  • 1-2 скилидки чесън
  • сол и черен пипер на вкус

За млечния сос:

  • 60 грама сирене горгонзола (Манчев използва Lovilio)
  • 60 грама ементал (Манчев избра Milbona)
  • 100 мл сметана (кулинарят се спря на Pilos)
  • още 50 мл бяло вино
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

1. Пуснете фурната да се загрява на 180 градуса. За да е крехко зайчето, го готвим на бавен огън.

2. През това време намажете заека отвън и отвътре първо със сол, след това с малко масло, а после и с черен пипер. Обтрийте го хубаво, за да се овкуси добре.

3. Пригответе плънката му като нарежете на малки кубчета обелените и почистени от семките круши, бекона, сиренето камамбер, лука и маслото и ги смесите.

4. Напълнете търбуха на заека със сместа и го зашийте. Преместете го да си полегне в тавичка.

5. Около него разпределете нарязаните на полумесеци лук и моркови и полейте с бялото вино. Оставете да се пече за 1:30 часа.

6. Следващата стъпка е приготвянето на соса. Рендосайте горгонзолата и ементала. Кипнете сметаната и щом заври, добавете в нея бялото вино и сирената. Бъркайте докато се разтопят и след това подправете със сол и пипер. Снемете от огъня.

7. Преминаваме към спаначената гарнитура. Разтопете на тиган 25 грама масло и в него гответе пресния спанак до омекване. Не режете листенцата. Подправете със сол, черен пипер и наситнен чесън. Нарежете домата на кубчета и го добавете към спанака.

8. Крушовата гарнитура направете като нарежете крушата на тънки плоски парчета и я задушите в останалите 25 грама масло. По желание можете леко да я осолите.

9. Когато заешкото е изпечено, се порцира и се поднася залято с млечния сос и в компанията на плънката, спанак и крушови резени.

Рейтинг и коментари

5 отлична
4
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта