Регистрация

Печен боб със зеленчуци



Печен боб със зеленчуци
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2317

Вегетариански боб на фурна с целина и доматено пюре.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 26.10.2017

Постен боб със зеленчуци на фурна готвят Лора и Стоян, като предлягат ястието да бъде гарнитура към някоя сочна мръвка или пък основно за вегани и постещи, а защо не и едно от многобройните ястия на трапезата за Бъдни вечер. Манджичката е вкусна, питателна и не съдържа животински продукти. А този факт сякаш не се отразява на крайния резултат. Ето и как да си я сготвите:

Бобът се накисва за една нощ във вода, за да набъбне и да се развари по-бързо и по-добре. Изплква се, кипва се, първата вода се изхвърля и сменя и след това се вари в НЕподсолена вода до готовност. През това време си наситняваме зеленчуците - стебла целина, зелена чушка и червен лук. Любителите на лютичкото могат да си добавят и люто чушле. После готовият боб се отцежда, а 200 мл от бульон му се запазват. В тенджера се запържват лука, целината и чушката в сгорещено олио. Добавят се доматен концентрат, бобените зърна, сол, червен и черен пипер. Готви се известно време, добавя се и наситнен магданоз и риган и ястието се прехвърля в тава или още по-добре в земен съд за готвене.

Пече се 40-50 минути на фурна. Ако използвате обикновена тава, можете да сгорещите фурната предварително. Ако ще готвите в земен съд, пуснете го в студена фурна, за да не се спука. А накрая сервирайте като гарнитура или основно и си хапнете сладкичко нещо българско и вкусно. Точните пропорции на продуктите ще разберете от видеото.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта