Печено с масло зеле
Печено зеле с масло, боб, картофи и анасон.
Необходими продукти:
- 1 цяла зелка
- бучка масло
- сол и пипер
- звезден анасон (по желание)
- 200 г пресни картофи (по желание)
- зелен боб (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на около 220°C и в отделен съд кипнете малко бульон или вода. Почистете външните листа на зелето и го нарежете на четвъртинки, без да махате твърдия кочан. Сложете нарязаното зеле в бульон и варете около 8 мин. Докато се вари, разтопете малко масло в отделна тенджерка.
2. След като зелето се свари, отцедете го хубаво и пригответе съд за печене (например керамичен). Сложете малко от разтопеното масло, колкото да покрие дъното и поставете отцеденото зеле с отрязаната част нагоре. Изсипете останалото разтопено масло и овкусете много хубаво със сол и пипер (може да оставите пипера за после, защото иначе може да прегори). Сложете във фурната и печете 25 мин. Зелето е много сладко, затова дъното и горната част ще почернеят и ще се карамелизират.
3. Можете да приготвите по същия начин зеле с пресни печени картофи и зелен боб. Разполовете картофите сварете леко заедно със зелето, поръсете със зехтин, овкусете с подправки и сложете в съда за печене. Целите шушулки зелен боб може да се поръсят с малко масло и да се прибавят през последните 10 мин. от печенето.
4. Също така може да се приготви и със свинско. Единствената разлика е, че тогава се слага звезден анасон във водата, в която варите зелето. Тази малка добавка променя изцяло вкуса на ястието. Поднесете с печено свинско.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ