Регистрация

Печено с масло зеле

Печено с масло зеле
Лесно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2519

Печено зеле с масло, боб, картофи и анасон.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 цяла зелка
  • бучка масло
  • сол и пипер
  • звезден анасон (по желание)
  • 200 г пресни картофи (по желание)
  • зелен боб (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на около 220°C и в отделен съд кипнете малко бульон или вода. Почистете външните листа на зелето и го нарежете на четвъртинки, без да махате твърдия кочан. Сложете нарязаното зеле в бульон и варете около 8 мин. Докато се вари, разтопете малко масло в отделна тенджерка.

2. След като зелето се свари, отцедете го хубаво и пригответе съд за печене (например керамичен). Сложете малко от разтопеното масло, колкото да покрие дъното и поставете отцеденото зеле с отрязаната част нагоре. Изсипете останалото разтопено масло и овкусете много хубаво със сол и пипер (може да оставите пипера за после, защото иначе може да прегори). Сложете във фурната и печете 25 мин. Зелето е много сладко, затова дъното и горната част ще почернеят и ще се карамелизират.

3. Можете да приготвите по същия начин зеле с пресни печени картофи и зелен боб. Разполовете картофите сварете леко заедно със зелето, поръсете със зехтин, овкусете с подправки и сложете в съда за печене. Целите шушулки зелен боб може да се поръсят с малко масло и да се прибавят през последните 10 мин. от печенето.

4. Също така може да се приготви и със свинско. Единствената разлика е, че тогава се слага звезден анасон във водата, в която варите зелето. Тази малка добавка променя изцяло вкуса на ястието. Поднесете с печено свинско.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари (2)

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
3
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта