Регистрация

Печено ризото с цвекло

Печено ризото с цвекло
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 2756

Ориз арборио със зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 - 4 корена цвекло
  • зехтин
  • сол
  • 6 ч пилешки бульон, с ниско съдържание на сол или смес от 4 ч бульон с 2 ч вода
  • 1 средна глава лук, нарязан на кубчета
  • около 1/2 ч.ч. червено вино
  • 1 ч.ч. ориз арборио
  • 1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан, плюс допълнително за поръсване при сервиране
  • 2 с.л. масло

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 200ºС. Почистете цвеклото, но не го белете. Срежете го на четвъртинки и сложете в тавичка за печене. Поръсете със зехтин и сол и печете около 20 мин. във фурната, докато омекне леко.

2. През това време наситнете лука и сложете бульона в тенджера на котлона. Щом заври, намалете огъня.

3. Оставете цвеклото да се охлади и го обелете. След това го нарежете на малки парченца, не по-големи от 0,6 см.

4. Сгорещете зехтин на дъното на друга тенджерка и сотирайте лука до полупрозрачност - само за няколко минути, докато поомекне.

5. Добавете ориза при лука, като разбъркате, така че да се покрие хубаво с олио и лук.

6. Добавете около 1/2 ч червено вино и разбъркайте докато се абсорбира.

7. На този етап започнете с добавянето на пилешкия бульон. Слагайте черпак по черпак, докато всеки се абсорбира. Преди да сложите следващия черпак с бульон, при разбъркване трябва да се види дъното на тигана.

8. Може да не е нужно да използвате всичкия бульон. Ако бульонът е много солен, добавете малко топла вода.

9. Оризът не бива да омеква, а да се свари до степен ал денте.

10. Когато е готово (обикновено отнема около 1/2 час), свалете от котлона и добавете 2 с.л. масло и половината пармезан.

11. Поднесете с още пармезан и поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
1
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта