Регистрация

Печено пиле с лют червен сос



Печено пиле с лют червен сос
Лесно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 1455

Пилешко месо с пикантен сос ромеско от ядки и печени зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Бон Апети

Излъчен на 09.06.2017

Готвенето на пиле на фурна си има своите особености, защото хем искаме добре изпечени бутчета, чието месо се разпада от костта, хем искаме сочни пилешки гърди, които да не са сухи и преседливи. А да постигнем и двете, готвейки частите на птицата заедно, е трудна задача. Затова първо овкусяваме пилето със смес от сол, пушен пипер, майоран и риган и след това го запичаме с гърба надолу за няколко минути в тиган. После прехвърляме въ фурната и готвим още 40-тина минути.

През това време Лора и Стоян запретват ръкави да направят сос Ромеско - италиански червен пикантен дип от печени зеленчуци и ядки. Ако имате време и желание най-добре запечете зеленчуците на барбекю или грил, за да придобият онази особена сладост и опушен аромат. Но дори и да ги нарежете и пъхнете във фурна пак ще стане. Тогава червените чушки, доматите, лютите чушлета и скилидките чесън се готвят заедно. А през това време в блендера влизат бадеми и лешници с лъжица оцет и се смилат на прах. После към тях се добавят и останалите зеленчуци, като можете да махнете люспите на домата, за да бъде текстурата на соса още по-нежна.

На финала пилето се порцира и сервира върху соса, а най-отдолу в чинийката можете да сложите по филия препечен хляб, за да е сигурно, че и най-гладните ще успеят да се нахранят.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта