Регистрация

Печено пиле върху зеленчуци

Печено пиле върху зеленчуци
Лесно   |   Порции 4-5   |   Видяна: 1512

Цяло пиле на фурна с гарнитура от картофи и моркови.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пиле (цяло, почистено)
  • 3 с.л. млечна незаквасена готварска сметана 31% масленост
  • 1 с.л. доматен концентрат
  • 1 ч.л. лют пипер
  • 1 ч.л. сух кориандър или босилек
  • 1 ч.л. черен пипер
  • 2 ч.л. сол
  • 6 с.л. олио
  • 1,5 кг картофи
  • 200 г моркови
  • куркума, сол, пипер, мащерка

Начин на приготвяне:

1. В купичка смесете сметаната с доматения концентрат, лютия пипер, кориандър или босилек, черен пипер, сол и 2 с.л. олио. Разбъркайте добре.

2. Отрежете трътката на пилето и след това с остър нож разпорете през гръбначния стълб, за да се счупи и отвори на пеперуда. Почистете остатъчни перушини и висящи кожички, ако има.

3. Обтрийте пилето хубаво със сметановата смес от подправки и поставете върху решетка с гърдите нагоре.

4. Морковите нарежете на сравнително едри парчета. Картофите измийте, обелете и нарежете също на парчета.

5. Преценете си тава така, че пилето да се пече на решетката над зеленчуците без да ги докосва, но да се готвят заедно. По този начин ще пусне сокове, които ще попият в зеленчуците и ще ги увкосят идеално. В тази тава прехвърлете морковите и картофите.

6. Овкусете зеленчуците със сол, пипер, куркума и мащерка и залейте с 4 с.л. олио. Разбъркайте. Сложете трътката при тях, ако възнамерявате да си я хапнете.

7. Поставете скарата с пилето (решетката) върху тавата със зеленчуците и пъхнете заедно във фурната, предварително загрята на 180 градуса.

8. Печете 30-35 минути докато птицата хване неустоим загар. После извадете, изчакайте 5 минути, порцирайте пилето и го поднесете с гарнитура от печените зеленчуци.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта