Регистрация

Печени яйца с картофи и сирене по смолянски



Печени яйца с картофи и сирене по смолянски
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 1232

Подобие на смолянски пататник със сирене, яйца и масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Картофи по смолянски или яйца по смолянски - това е страхотната народна рецепта, която представя Иван Звездев в канала си Кухнята на Звездев, приготвяйки нещо като пататник, в който се оформят гнезда и се изпичат яйца. Ястието е традиционно родопско основно и позабравен представител на българската народна кухня.

Първо картофите се сваряват и се охлаждат. Следва да се рендосат на едро ренде. В тиган се разтопява голямо количество масло, запържва се леко и в него се изсипват картофите. Готвят се докато попият маслото и се прехвърлят в тава. Отгоре се рендосва бяло сирене. За по-силен аромат и родопски привкус можете да използвате овче сирене. Поръсват се и традиционни за родната кухня подправки - чубрица, джоджен, сминдух, самардала или друга, която харесвате. Всичко това се залива с мляко и се разбърква.

В получената смес с обратното на лъжица се оформят гнезда. В тях се чуква по яйце. След това ястието се запича за 20 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна. И е готово за хапване. Толкова народно, семпло и вкусно.

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
0
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта