Регистрация

Печени картофи Тартифле с бекон

Печени картофи Тартифле с бекон
Лесно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 1856

Картофи на фурна в сметанов сос по френски с бекон, бяло вино, кашкавал и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 50 мл зехтин
  • 1 глава лук
  • 100 г бекон
  • 125 мл бяло вино
  • 6 картофа
  • 100 мл готварска сметана
  • 250 г жълто сирене (в оригиналната рецепта се използва реболшон, но можете да замените с бри, което се доближава или с гауда, което е по-достъпно)
  • сол и пипер на вкус
  • мащерка

Начин на приготвяне:

Рецептата за картофи Тартифле(т) е от региона Савой във Франция. Ястието е много вкусно, а мнозина любители на мръвката го предпочитат с удвоено количество бекон. Във френските Алпи пък вместо него се слага специфичен вид сланина, която прави манджичката доста мазна, но и вкусна. Сиренето реболшон пък придава станна мекота и радва сетивата със сметановия си дъх.

1. Картофите нарежете на кубчета или полумесеци - рецептата позволява и двата варианта. Бекона наситнете на малки кубченца, същото направете и с лука.

2. Сгорещете зехтин за готвене в голям тиган и изсипете първо лука, а щом стане прозрачен, и бекона. Гответе няколко минути на умерен огън. След това излейте виното и изчакайте няколко минути да се уталожи. После добавете и картофите. Гответе докато омекнат, но останат леко твърди в средата. Отнема между 10 и 15 минути в зависимост от сорта картофи и спецификите на котлона. През това време включете фурната да загрява на 180 градуса. Добавете сол и пипер на вкус. Сложете и мащарка. Разбъркайте.

3. Залейте със сметаната, гответе още минута и махнете от огъня.

4. Пресипете половината съдържание на тигана в тава за печене, след това рендосайте половината жълто сирене, после залейте с останалите картофи и покрийте с останалото сирене.

5. Печете докато картофите хванат апетитен загар (25-40 минути)

6. Сервирайте топли.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта