Регистрация

Печени картофи с бекон и лук в бешамел

Печени картофи с бекон и лук в бешамел
Средно   |   Порции 2-3   |   Видяна: 613

Картофена запеканка с бекон, кашкавал, лук, чесън и бешамел.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г картофи
  • сол
  • 3 с.л. олио
  • 300 г бекон на ленти
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 30 г масло
  • 1 с.л. брашно
  • 300 мл мляко
  • сол и пипер
  • индийско орехче
  • 100 г кашкавал
  • листенца пресен копър

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете, нарежете на кубчета и прехвърлете в тенджера. Залейте с вода, добавете 1 с.л. сол и сложете да се варят на умерен огън под капак за 20 минути след кипването.

2. Бекона нарежете на квадрати със страна около 4-5 см. Лука нрежете на тънки полумесеци, а чесъна - много на ситно.

3. Сипете олиото в тиган и добавете бекона. Сложете на котлон и включете на умерен към слаб огън. След няколко минути ще започне да цвърчи, а после и да се сгърчва.

4. Щом започне да се сгърчва, добавете лука и разбъркайте. Оставете да се готви 5 минути.

5. Добавете чесъна, разбъркайте, изключете котлона, но оставете тигана на него, освен ако не ви е необходим за направата на соса.

6. За бешамела разтопете маслото в касерола на умерен към слаб огън, добавете брашното и бъркайте докато се получи топка. Започнете да наливате студено мляко и да бъркате. Работете така докато млякото се абсорбира. Овкусете с 1/2 ч.л. сол, 1/3 ч.л. черен пипер и 1/3 ч.л. индийско орехче. Размешайте и намалете огъня. Оставете да къкри 7 минути като периодично проверявате да не загори на дъното.

7. Сипете половината от соса на дъното на малка тава. Отгоре разпределете картофите - добре отцедени от водата на варенето. Поръсете ги със сол и пипер.

8. Върху картофите разпределете запържения бекон с лук и чесън, а него пък залейте с останалия бешамел. На финала поръсете с рендосания кашкавал.

9. Пъхнете тавичката в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути.

10. След изваждане поръсете с листенца пресен копър и сервирайте.

 

Източник: YouTube/Essen Rezepte

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1:10 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта