Регистрация

Печени гъби със заливка от масло, чесън и лимон

Печени гъби със заливка от масло, чесън и лимон
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 282

Гъби на фурна с маслен сос с подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 700 г пресни печурки (по-мънички, ако намерите)
  • 4 с.л. зехтин
  • сол и пипер
  • 60 г масло
  • 4 скилидки чесън
  • връзка копър
  • 1 лимон

Начин на приготвяне:

1. Гъбите измийте добре. По желание обелете - по-вкусно е да са с ципите, но именно в тях се съдържат препарати от обработката и отглеждането им. Изкисване във вода може да помогне.

2. Прехвърлете гъбите в купа, като предварително ги подсушите. Покапете със зехтина, разбъркайте и овкусете щедро със сол и пипер. Разбъркайте отново.

3. Пресипете гъбите в тава, така че да не се застъпват. Печете на 200 градуса за 20 минути в предварително загрята фурна.

4. В малка метална съдинка на слаб огън кипнете маслото.

5. Добавете в него намачкания на паста чесън и изстискания сок от лимона. Не слагайте целия лимонов сок - може да е много. Щом чесънът леко се е позапържил, опитайте на киселинност. Добавете копъра, сол и пипер, разбъркайте и махнете от огъня.

6. Топлите гъби прехвърлете в плато. Залейте с чесновия сос и поднесете бързо, за да не изстинат. Подходящи са както за гарнитура, така и за основно или мезе.

 

Източник: YouTube/Ludia April

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 40 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта