Печена пуйка с масло на бавен огън
Пуйка на фурна с маслен сос.
Необходими продукти:
- 2 ч.л. кимион
- 1/3 ч.л. мляно индийско орехче
- 1 с.л. сладък червен пипер
- 1 ч.л. млян черен пипер
- 2 ч.л. сол
- салвия (на сушени листа или мляна, ако имате)
- 4 скилидки чесън
- 1 лимонова кора
- 1 малка бучка масло - 125 грама
- 1 пуйка - около 3,5 кг в почистено и размразено състояние
- 3 малки до средни по размер глави лук
- 1 връзка прсен магданоз
- още 50 г масло
Начин на приготвяне:
1. Извадете маслото (общо 175 грама) от хладилника по-рано, за да омекне добре на стайна температура.
2. В купа изсипете всички изброени подправки до салвията (включително и нея, ако ще слагате), рендосайте отгоре лимоновата кора, добавете намачкания чесън и след това 125 г меко масло. Със силиконова шпатула намачкайте маслото с подправките, за да се получи ароматен крем.
3. Сложете пуйката с гърдите нагоре, нежно бръкнете под кожата и си оформете голям джоб или няколко джоба, които да минават под кожата на цялата птица. След това разпределете маслото с подправки между кожата и месото в тези джобове.
4. Ако ви остане масло, прибавете към него и другите 50 грама, сложете сол и обтрийте кожата външно.
5. Разполовете главите лук, магданоза измийте и напълнете корема на птицата с лук и магданоз. Той не е за консумация след изпичане, а само за аромат.
6. Сложете пуйката в тава, увийте добре тавата с алуминиево фолио, за да не излиза въздухът и пъхнете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 2 часа.
7. Махнете фолиото и с лъжица залейте няколко пъти всяко място от пуйката с отделилия се в тавата сос. Върнете обратно в печката за 15 минути без фолио, като увеличите на 180 градуса.
8. Извадете, покрийте с фолиото от печенето за 5-8 минути да почине и след това поднесете като отново залеете с отделилия се сос.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ