Регистрация

Печена пуйка с масло на бавен огън

Печена пуйка с масло на бавен огън
Лесно   |   Порции 6   |   Видяна: 1228

Пуйка на фурна с маслен сос.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 ч.л. кимион
  • 1/3 ч.л. мляно индийско орехче
  • 1 с.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. млян черен пипер
  • 2 ч.л. сол
  • салвия (на сушени листа или мляна, ако имате)
  • 4 скилидки чесън
  • 1 лимонова кора
  • 1 малка бучка масло - 125 грама
  • 1 пуйка - около 3,5 кг в почистено и размразено състояние
  • 3 малки до средни по размер глави лук
  • 1 връзка прсен магданоз
  • още 50 г масло

Начин на приготвяне:

1. Извадете маслото (общо 175 грама) от хладилника по-рано, за да омекне добре на стайна температура.

2. В купа изсипете всички изброени подправки до салвията (включително и нея, ако ще слагате), рендосайте отгоре лимоновата кора, добавете намачкания чесън и след това 125 г меко масло. Със силиконова шпатула намачкайте маслото с подправките, за да се получи ароматен крем.

3. Сложете пуйката с гърдите нагоре, нежно бръкнете под кожата и си оформете голям джоб или няколко джоба, които да минават под кожата на цялата птица. След това разпределете маслото с подправки между кожата и месото в тези джобове.

4. Ако ви остане масло, прибавете към него и другите 50 грама, сложете сол и обтрийте кожата външно.

5. Разполовете главите лук, магданоза измийте и напълнете корема на птицата с лук и магданоз. Той не е за консумация след изпичане, а само за аромат.

6. Сложете пуйката в тава, увийте добре тавата с алуминиево фолио, за да не излиза въздухът и пъхнете в предварително загрята на 160 градуса фурна за 2 часа.

7. Махнете фолиото и с лъжица залейте няколко пъти всяко място от пуйката с отделилия се в тавата сос. Върнете обратно в печката за 15 минути без фолио, като увеличите на 180 градуса.

8. Извадете, покрийте с фолиото от печенето за 5-8 минути да почине и след това поднесете като отново залеете с отделилия се сос.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

ПОСЛЕДНО ТЪРСЕНИ

  1. кус
  2. ПИЛЕ
  3. калкан
  4. лук
  5. Яйца
  6. 30
  7. АНИ
  8. бамбук
  9. 120

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта