Паста с грах, прошуто и сметана
Фетучини с месо, зеленчуци и сметана.
Необходими продукти:
- фетучини или паста по избор
- 120 г пресен грах с шушулките или пакет замразен бейби грах, размразен преди използване
- 4 с.л. (1/2 пакет) масло
- 1 средна глава жълт лук, фино нарязан на кубчета
- 150 г прошуто, нарязано на тънки ленти с дебелина 0,6 см
- сол и прясно смлян черен пипер
- 1 ч.ч. пълномаслена сметана
- 1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан
Начин на приготвяне:
1. Ако използвате пресен грах, сварете го в кипяща, подсолена вода до омекване. Ако използвате замразен, размразете го, отцедете и заделете.
2. Налейте 8 чаши вода в голяма тенджера и сложете на силен огън.
3. Разтопете маслото в голям тиган на средно слаб огън и добавете лука. Гответе до омекване и до златисто. Прибавете прошутото и продължете да готвите, като разбърквате 1-2 мин.
4. Увеличете котлона до средно силен и добавете сготвения или размразен грах. Овкусете леко със сол и черен пипер (но внимавайте, защото прошутото също е солено) и гответе, като разбърквате от време на време 2-3 мин.
5. Изсипете сметаната и гответе като разбърквате често, докато намалее наполовина. Махнете тигана от огъня и заделете.
6. Щом водата за пастата кипне, а сосът е свален от огъня, добавете 1 с.л. сол към врящата вода и сложете цялата паста наведнъж, като разбъркате хубаво.
7. Когато пастата се свари ал денте, отцедете и разбъркайте със соса, като добавите настърганото сирене. Опитайте на сол и поднесете веднага.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ