Регистрация

Паста с грах, прошуто и сметана

Паста с грах, прошуто и сметана
Средно   |   Порции 4   |   Видяна: 3493

Фетучини с месо, зеленчуци и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • фетучини или паста по избор
  • 120 г пресен грах с шушулките или пакет замразен бейби грах, размразен преди използване
  • 4 с.л. (1/2 пакет) масло
  • 1 средна глава жълт лук, фино нарязан на кубчета
  • 150 г прошуто, нарязано на тънки ленти с дебелина 0,6 см
  • сол и прясно смлян черен пипер
  • 1 ч.ч. пълномаслена сметана
  • 1/2 ч.ч. прясно настърган пармезан

Начин на приготвяне:

1. Ако използвате пресен грах, сварете го в кипяща, подсолена вода до омекване. Ако използвате замразен, размразете го, отцедете и заделете.

2. Налейте 8 чаши вода в голяма тенджера и сложете на силен огън.

3. Разтопете маслото в голям тиган на средно слаб огън и добавете лука. Гответе до омекване и до златисто. Прибавете прошутото и продължете да готвите, като разбърквате 1-2 мин.

4. Увеличете котлона до средно силен и добавете сготвения или размразен грах. Овкусете леко със сол и черен пипер (но внимавайте, защото прошутото също е солено) и гответе, като разбърквате от време на време 2-3 мин.

5. Изсипете сметаната и гответе като разбърквате често, докато намалее наполовина. Махнете тигана от огъня и заделете.

6. Щом водата за пастата кипне, а сосът е свален от огъня, добавете 1 с.л. сол към врящата вода и сложете цялата паста наведнъж, като разбъркате хубаво.

7. Когато пастата се свари ал денте, отцедете и разбъркайте със соса, като добавите настърганото сирене. Опитайте на сол и поднесете веднага.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 10 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта