Регистрация

Пай с млечен крем, маково семе и лимон

Пай с млечен крем, маково семе и лимон
Средно   |   Порции 8-12   |   Видяна: 470

Сладък домашен пай с мак и лимони в млечен крем с масло.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 200 г брашно
  • щедра щипка сол
  • 4 с.л. захар
  • 100 г масло
  • 1 яйце

За плънката:

  • 500 мл мляко
  • 160 г захар
  • щипка сол
  • 100 г семола (може да замените с царевично нишесте)
  • 100 г маково семе
  • 50 г масло
  • сокът на 1/2 лимон
  • кората на 1 лимон

Начин на приготвяне:

1. Пресейте брашното в купа, добавете солта и захарта и отгоре нарежете студеното масло на малки кубчета. Най-добре е да месите с миксер (може и най-обикновен) с приставките за месене, коитоприличат на шило на тирбушони. Ако нямате, претрийте на ръка до получаването на маслени трохи.

2. Добавете яйцето и отново разбийте с приставките или премесете на ръка. Трябва да се получат маслени парчета. Сега приберете тестото във фризера за 15 минути.

3. Извадете, премесете вече, за да стане цяла топка и си откъснете 1/4 от нея (на око). Тази 1/4 върнете във фризера, а останалите 3/4 от тестото разстелете по дъното и 4-5 см. нагоре по стените на форма за торти с падащо дъно и диаметър 20 см. Оформете хубаво и оставете настрана.

4. Направете крема като сипете млякото в касерола и добавите в него солта, захарта, маковото семе и семола или царевично нишесте. Сложете на котлона на слаб огън и при периодично бъркане кипете докато се получи много гъст крем.

5. Махнете от огъня, добавете маслото и разбъркайте докато се разтвори. След това прибавете лимоновата кора и лимоновия сок и размешайте отново. Изсипете този гъст крем в оформената основа с борд на пая.

6. Извадете заделеното тесто, рендосайте го на едро ренде отгоре и след това нежно с вилица разпределете стърготините сравнително равномерно.

7. Пъхнете сладкиша в предварително загрята на 180 градуса фурна. Дръжте 40 минути, а после извадете и охладете за още 10 минути. След това можете да разрежете и да се насладите.

 

Източник: YouTube/Schnelles Rezept

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта