Регистрация

Пай от картофи със сметана, кашкавал и мащерка

Пай от картофи със сметана, кашкавал и мащерка
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 502

Печени картофи в сметана с кашкавал, чесън и подправки.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 скилидки чесън
  • 150 г кашкавал
  • мащерка - ако имате прясна, още по-добре
  • 500 мл млечна течна незаквасена сметана с висока масленост
  • сол и пипер
  • 2 кг картофи
  • 15 г масло

Начин на приготвяне:

1. Рендосайте кашкавала на ситно ренде и си заделете около 40 грама от него (на око). Останалата част прехвърлете в голяма купа.

2. Нарежете на много ситно чесъна и го добавете при кашкавала. Поръсете с листата на 4-5 клонки прясна мащерка или сипете 1,5 ч.л. суха мащерка.

3. Залейте със сметаната, добавете сол и пипер и разбъркайте съдържанието на купата.

4. Обелете картофите, измийте ги и ги нарежете на тънки колелца. Намажете керамична тава за пай, кръгла йенска тава или форма за торти с падащо дъно (диаметърът трябва да е около 20 см.) с маслото.

5. Прехвърлете картофените шайби в купата и с ръце нежно ги оваляйте хубаво в сместа. След това взимайте с едната си ръка шайби и редете в другата. Като се съберат 10-15 броя, ги поставяйте изправени странично в тавата. Започнете като подредите ринг по външната част, а после разпределете останалите в центъра. Ако останат дупки, нарежете още шайби и ги оваляйте в соса, останал в купата. На финала залейте ястието с този сос.

6. Покрийте тавата с алуминиево фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 40 минути.

7. Извадете, разгърнете фолиото и поръсете със заделения кашкавал. Върнете в печката за още 40 минути докато ястието хване златиста коричка. Намалете фурната вече на 180 градуса и не слагайте фолио.

8. След изваждане охладете леко и извадете от формичката. Поднесете като красив пай за гарнитура или основно. Можете да посрещнете гости с тази рецепта, защото крайният резултат е доста елегантен.

 

Източник: YouTube/Essen Rezepte

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 2:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта