Регистрация

Особуко с телешко по милански

Особуко с телешко по милански
Средно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 9566

Телешки джолан с масло, моркови и целина.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • телешки джолан
  • брашно
  • сол и пипер
  • зехтин
  • масло
  • чесън
  • глава лук
  • моркови
  • целина
  • телешки бульон
  • наситнени домати
  • бяло вино (по желание)
  • сос Уорчестършир
  • мащерка
  • розмарин
  • риган
  • дафинов лист

Начин на приготвяне:

1. Сгорещете 2 ч.л. хубав зехтин в голяма тенджерка.

2. Овкусете със сол и пипер и поръсете 2 големи телешки джолана с 2 ч.л. брашно (изтупайте излишното). Сложете месото в тенджерката и оставете да покафенее отвън - около 3 мин. от всяка страна на  силен огън. Извадете телешкото от олиото и заделете.

3. Намалете огъня. В същия съд, без да го почиствате, прибавете 2 ч.л. масло и 1 ч.л. хубав зехтин. Сотирайте 2 скилидки счукан чесън и 1 средно голяма, нарязана на кубчета глава лук. Гответе докато лукът стане полу-прозрачен.

4. Прибавете 1 ч.ч. нарязани моркови + 1/2 нарязана на кубчета целина и гответе 5 мин.

5. Сложете месото върху зеленчуците. Прибавете 4 ч.ч. телешки бульон и 1 голяма консерва нарязани домати. Или ако желаете да сложите и вино, прибавете 2 ч.ч. телешки бульон + 2 ч.ч. хубаво бяло вино и доматите.

6. Овкусете със сол и пипер и 2 ч.л. сос Уорчестършир. Прибавете няколко щипки сушена мащерка, розмарин, риган и 1 дафинов лист.

7. Покрийте и гответе около час, като разбърквате от време на време, докато месото омекне. Ако е необходимо, доовкусете.

8. Свалете капака и увеличете огъня. Оставете течността да намалее наполовина. Разбърквайте често, за да не загори сосът.

9. Когато се сгъсти и почти залепне за месото, свалете от огъня.

10. Сложете особукото в чиния за сервиране и по желание поръсете с гремолата (смес от лимонова кора, счукан чесън и нарязан магданоз).

11. Поднесете с ризото по милански, ориз или паста по избор.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта