Оризова каша със седем пролетни билки
Оризова каша пролетни билки.
Необходими продукти:
- 150 г ориз
- 900 мл вода
Седем пролетни билки:
- японски магданоз (сери)
- овчарска торбичка (надзуна)
- гнафалиум афин (хахакокуза)
- стелариа (хакобе)
- лапсана апогоноидес (хотокеноза)
- бяла ряпа (кабу)
- ряпа дайкон (дайкон)
Начин на приготвяне:
Оризовата каша със седем пролетни билки е традиционно японско ястия, което се консумира през месец януари. Смятало се е, че седемте пролетни билки премахват злото от тялото и предотвратяват заболяванията през цялата година. Освен това помагат на храносмилателната система да „почине” след преяждане в навечерието на Нова година.
За да си набавите тези билки ще ви се наложи да пообиколите билкарниците и магазините за японски хранителни продукти. ако все пак не намерите някоя от съставките, опитайте рецептата и без нея.
1. Измийте ориза и след това добавете вода. Накиснете за 30 минути.
2. Варете на температура, която е над средната. Една минута след като заври, намалете огъня и оставете да ври на слаб огън 40 минути.
3. Изключете котлона, но не отстранявайте ориза – оставете го за около 5 минути.
4. Кипнете седемте пролетни билки за 1 минута и ги нарежете.
5. Добавете нарязаните седем пролетни билки към сварения ориз и разбъркайте добре.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ