Регистрация

Оригинална гръцка мусака с патладжани, вино и бешамел

Оригинална гръцка мусака с патладжани, вино и бешамел
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 142

Различна мусака по гръцки с домати и патладжани вместо картофи, агнешка кайма и заливка от бешамел с кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 домата
  • 1 кг патладжани
  • 2 глави лук
  • олио
  • 650 г кайма смес (или агнешка кайма, както е в оригинала)
  • 1/2 ч.л. риган на прах
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. сол
  • 150 мл бяло вино

За соса:

  • 90 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • 500 мл мляко
  • по 1/2 ч.л. сол, черен пипер и индийско орехче
  • 130 г кашкавал
  • 2 яйца

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните измийте добре, почистете "носленцето" и останалата част нарежете на шайби с дебелина около 1 см. без да белите. Намаслете тиган и печете шайбите по около 50 секунди от страна.

2. Докато патладжаните се готвят, залейте доматите с вряла вода и оставете за 10 минути. След това обелете и нарежете на полумесеци.

3. Лука наситнете, сгорещете малко олио в тиган и запържете до позлатяване. Добавете кайамта и раздробете на трохи. Увеличете огъня на силен с влизането на месото в тигана. Добавете ригана, солта, пипер и бялото вино и щом закъкри, върнете отново на умерена температура. Оставете да къкри докато виното поизври.

4. Вземете правоъгълна тава с високи бордове. На дъното ѝ наредете пласт от половината кръгчета патладжани, след това поръсете с половината месна запръжка, после покрийте с половината резени домати. Следват пак патладжани, месо, домати.

5. В тенджера разтопете маслото. Добавете в него брашното и щом леко промени цвета си, започнете да наливате млякото постепенно при непрестанно бъркане. Щом се абсорбира цялото мляко добавете подправките и оставете да къкри до леко сгъстяване на умерен към слаб огън. Махнете от котлона.

6. Рендосайте кашкавала и го добавете в бешамела. Бъркайте докато се разтвори от температурата. След това разбийте яйцата в купа и на тънка струйка ги вкарайте в соса. С получената заливка залейте мусаката.

7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 40 минути.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:40 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта