Регистрация

Ньоки с тиква

Ньоки с тиква
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 5164

Ексцентричен ордьовър от тиквено тесто.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 4 големи картофа
  • 1 тиква
  • 3 яйца
  • 2 ½ ч. ч. пресято брашно (+ още малко за самия процес на готвене)
  • 1 ½ с. л. прясно настъргано индийско орехче

Начин на приготвяне:

1. Разрежете тиквата на две половини по дължина и я намажете с олио, сол и пипер. Поставете с разреза надолу върху тава, покрита с хартия за печене и изпечете на 200 С докато омекне – около 25 минути. Издълбайте вътрешността с лъжица и оставете настрана.

2. Измийте картофите и ги сложете да се варят в кипнала подсолена вода. Варете докато лесно можете да вкарате нож в картофа или около 25 минути. Оставете да поизстинат, така че да може да се работи с тях.

3. Тази стъпка е изключително важна. Не преварявайте картофите. Ако кожицата им се разпука и картофите попият прекалено много вода, няма да успеете да направите ньоки.

4. Обелете картофите внимателно и ги намачкайте с картофена преса в дълбок съд. След тях намачкайте с пресата и тиквата.

5. Прибавете яйцето, индийското орехче, голяма щипка сол и брашното. (Можете да добавите и мъничко бадемов ликьор). Разбъркайте леко с ръце да се смесят съставките. Добавете още брашно ако е необходимо. Тестото трябва да е достатъчно сухо, за да може да се разточи, но не бива да става прекалено твърдо и жилаво. Хубаво е да имате наблизо съд с кипяща вода, за да можете да пробвате едно. Парченцето не бива да се разпада, но не бива и да е прекалено твърдо.

6. Разточете тестото на няколко дълги рула (дебели колкото монета или около 1 см.) и разрежете на кнедли. Внимавайте – трябва да работите върху добре набрашнена повърхност, иначе ньоките ще залепнат едно за друго.

7. Пуснете тиквените ньоки във вряща вода. Те за щастие си имат вграден таймер. Като ги пуснете във водата, падат на дъното. Разбъркайте ги много внимателно и като се сварят, те ще се издигнат на повърхността. Когато всички ньоки са на повърхността, можете да ги извадите.

8. Пуснете ньоките в сос от запържено до златисто масло, в което е разтворен горещ пилешки бульон, още две с. л. масло и малко настърган пармезан.

9. Отгоре настържете още малко пармезан и поръсете с градински чай.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
става
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта