Регистрация

Народна домашна разядка от печени зеленчуци

Народна домашна разядка от печени зеленчуци
Лесно   |   Порции 3-4   |   Видяна: 442

Зимна постна салата от печени зеленчуци тип инстантна домашна лютеница.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  •     600-700 грама лук
  •     200-300 грама цвекло
  •     10 печени чушки
  •     1 глава чесън, със среден размер
  •     1 връзка магданоз
  •     3 с.л белен (бял) сусамов тахан
  •     4 с.л. зехтин или олио
  •     2 с.л. балсамов оцет
  •     сол и черен пипер

Начин на приготвяне:


1. Застелете тава с хартия за печене. Вътре подредете цели и небелени глави лук. Добавете измитите и небелени цвекла и чесъна, като предварително отрежете най-горната му част и го осавите цял и небелен, както и останалите продукти.

2. Печете на 180 градуса до омекването на зеленчуците. Около час ще е достатъчно. След изваждане от фурната оставете да се поохладят.

3. В купата на блендера добавете чушките (добре отцедени от маринатата, ако използвате мариновани от буркан) и изстисканата от скилидките чеснова паста. Обелете цвеклото и лука и също ги прибавете. Добре е да нарежете цвеклото на едри парчета, за да се пюрира по-лесно.

4. На финала вкарайте при останалите продукти дръжките на магданоза, тахана, балсамовия оцет, сол и пипер. Залейте със зехтин и пюрирайте. Изберете дали искате да стане напълно гладка смес или да се усещат парченца зеленчуци. Спрямо това преценете времето за пюриране.

5. Готовата разядка пресипете в купа. Добавете наситнените листенца от магданоза. Опитайте на вкус и при нужда посолете или опипрете допълнително. Дръжте в хладилник до момента на сервирането.

Бележка:
Съотношението на тези продукти е само ориентировъчно. Може да добавите повече цвекло, повече лук или повече печени чушки. Както и да овкусите с повече балсамов оцет и мазнина. Чесънът може да не е печен а суров, така разядката придобива характер. Магданозът и сусамовият тахан също са само опция. За мен таханът добавя една много приятна плътност на разядката. Аз лично я приготвям различно всеки път. Може да добавите варен морков или друг кореноплоден зеленчук. Цветът също е очарователен заради червеното цвекло. Експериментирайте смело според вкуса си!

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 1:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта