Регистрация

Народна великденска питка коколник



Народна великденска питка коколник
Трудно   |   Порции 6   |   Видяна: 1749

Алтернатива на козунака или великденска питка с цели яйца.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Преди модата на козунаците за Великден да навлезе в българското село, празничният хляб на Възкресение се е казвал коколник, като името идва от детинското название за яйце - "коко". Това е постна питка, в която се вплитат цели сурови яйца и се изпичат заедно с хляба, а след изваждане от фурната парещата погача се глазира с обилна намазка от олио или мазнина с билки. В Кухнята на Звездев старата традиция оживява, за да се представи на модерните домакини идея за по-лесен хляб от козунака, който пак да бъде домашен и празничен.

Към пресятото брашно в тава се добавя сол, захар и суха мая. Налива се вода и от тези съставки се замесва тесто - без мазнина и животински продукти. След втасване полученото тесто се разделя на няколко еднакви части. Всяка от тях се оформя на гнездо, слага се по яйце в нея и кошничките се редят заедно плътно в тава, за да втасат повторно. През това време тестото обгръща яйцата.

Погачата влиза във фурната на 180 градуса, а след като е хванала коричка и обещава да е готова и отвътре, се вади и бързичко се намазва с олио. Ако искате още повече да ухае на родна кухня, можете да добавите в олиото шарена сол, чубрица, сминдух, намачкан чесън, лют пипер или друга подправка по желание. Оставя се 10-тина минути хлябът да попие мазнината и се сервира.

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта