Регистрация

Мусака от картофено пюре с кайма и масло

Мусака от картофено пюре с кайма и масло
Средно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 2412

Картофена запеканка с месо и лук.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 кг картофи
  • растителна мазнина за готвене
  • 1 голяма глава лук
  • 500 г кайма смес
  • 1/2 ч.л. кориандър на прах
  • 1/3 ч.л. лют пипер на люспи
  • 1/3 ч.л. черен пипер - млян
  • сол на вкус
  • пресни листенца магданоз и/или кориандър
  • 80 г масло
  • 50 мл топло мляко
  • 1 яйце
  • още масло за намасляване

Начин на приготвяне:

1. Картофите обелете, измийте, сложете в тенджера, залейте с вода и сварете.

2. Лука наситнете, сгорещете 1-2 с.л. растителна мазнина в тиган и запържете за 3 минути до леко покафеняване.

3. Добавете кайамата, разрохкайте на трохи и захлупете да се готви 5 минути под капак.

4. Добавете в запръжаката сух кориандър, сол, пипер и лют пипер, размешайте и захлупете под капак за още 10 минути. След това прибавете наситнен магданоз, кориандър - ако имате, размешайте и махнете от котлона.

5. Картофите отцедете от водата, добавете маслото и намачкайте на пюре. Добавете яйцето, млякото и сол и превърнете тази смес с гладко въздушно пюре с мачкалка за картофи, електрическа преса или обратното на вилица.

6. Намажете дъното и стените на правоъгълна тава с масло. Сложете на дъното половината от картофеното пюре, заравнете, отгоре изсипете запръжката, заравнете пак и разпределете върху всичко това останалото картофено пюре. С обратното на лъжица ще ви е най-лесно да заравнявате.

7. Намажете горния пласт картофи с размекнато масло и пъхнете ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 50 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта