Регистрация

Морковен кекс с маково семе и млечен крем

Морковен кекс с маково семе и млечен крем
Трудно   |   Порции 4-6   |   Видяна: 575

Сладкиш с тесто от моркови и крем от извара, сметана и ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими прпдукти:

За млечния крем:

  • 350 г извара
  • 100 мл млечна незаквасена сметана
  • 70 г захар
  • 2 яйца
  • 30 г царевично нишесте
  • ванилия - каквато имате
  • щипка сол

За тестото:

  • 3 яйца
  • 100 г захар
  • щипка сол
  • 100 мл олио
  • 200 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела на прах
  • 200 г моркови
  • 2 с.л. маково семе

Начин на приготвяне:

1. Направете крема като изсипете изварата в купа, след това залеете със сметаната, добавите захарта и царевичното нишесте, яйцата, щипка сол и ванилията и всичко това смелите с пасатора за супи до получаването на еднороден крем. Дръпнете го настрани да изчака реда си.

2. Продължете с тестото. Чукнете в друга купа яйцата и сипете захарта и щипка сол. С миксер разбивайте първо на бавна, после на умерена степен 7 минути.

3. Измийте морковите и ги рендосайте на ситно ренде.

4. Добете при яйчения крем олиото и разбъркайте вече с тел. Миксерът беше до тук.

6. Пресейте отгоре брашното с бакпулвера, ръснете канелата и отново с телта превърнете тези продукти в хомогенно тесто. На финала добавете морковите и маковото семе и разбъркайте хубаво. Трябва да се получи гъста смес, която доста ще намалее от първоначалния си обем след разбиването на яйцата. Но няма проблем.

7. Вземете малка тавичка и застелете с хартия за печене. Проблизителни размери от 21х21 са идеални. Ако имате форма с падащо дъно и лице на дъното около 440 кв. см., използвайте нея като сложите хартия за печене само на дъното.

8. Изсипете половината от тестото и заравнете с шпатула. Отгоре изсипете половината от крема и пак заравнете. Сега идва трудната част - внимателно с шпатулата разпределете останалото тесто върху крема, а после върху него и останалия крем. Бъдете нежни и прецизни, защото всичко лепка и трудно се управлява.

9. Пъхнете сладкиша в загрята на 175 градуса фурна за 45 минути.

10. След изваждане изчакайте да се поохлади и извадете от формичката. По желание поръсете с пудра захар през цедка. Нарежете на парчета и сервирайте.

 

Източник: YouTube/Кулинарка

 

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта