Минестроне с балканска нотка
Гъста доматена супа с кореноплодни зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 тиквичка
- 6 малки или 3-4 големи домата
- 1 корен резене
- 4 стебла целина
- 1 глава лук
- 2 червени чушки
- 2 скилидки чесън
- 1 морков
- 10 с.л. доматен концентрат, разбит в 600 мл вода
- листенца босилек
- 6 с.л. зехтин
- сол, черен и лют пипер на вкус
Начин на приготвяне:
1. Обелете тиквичката, измийте я и я нарежете на малки кубчета.
2. Лука олюспете и наситнете.
3. Доматите обелете и нарежете на дребни кубченца.
4. Чушките измийте и нарежете на тънки къси полумесеци.
5. Моркова измийте, ако има нужда обелете и рендосайте.
6. Резенето наситнете, а целината направете на малки кръгчета.
7. Кипнете вода (около 1 л) и варете в нея целината и резенето за 8 минути.
8. През това време сгорещете зехтина и запържете в него първо лука, а след като започне да потъмнява - моркова, тиквичката и чушката, а след махане от огъня - и намачкания чесън. Работете в описаната последователност.
9. Добавете домата към супата.
10. След него изсипете и съдържанието на тигана с все останалата мазнина (ако има още неабсорбирана).
11. Добавете разводнената доматена паста. Опитайте и подправете на вкус. Опитайте втори път, за да сте сигурни, че сте подправили хубаво.
12. Варете още 10-15 минути и супата е готова. По традиция се поднася охладена, но ако вкусът ви диктува друго - хапнете си я топличка, като не забравяте да украсите с листенца босилек или наситнен магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ