Регистрация

Месни сарми от кисело зеле със сметана

Месни сарми от кисело зеле със сметана
Средно   |   Порции 5-6   |   Видяна: 883

Зелеви сарми с месо в сос от сметана, зеленчуци и кашкавал.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 кг кайма (най-вкусно е със свинска, но може и с друга по ваше желание)
  • 2 глави лук
  • 3 с.л. олио
  • 2 моркова
  • 80 г ориз
  • сол и пипер
  • 10-15 листа кисело зеле
  • 2 домата
  • 2 връзки копър или 1 връзка копър и 1 връзка магданоз
  • 50 г кашкавал
  • 200 мл млечна незаквасена готварска сметана

Начин на приготвяне:

1. Ориза измийте, прехвърлете в тенджерка и залейте с 200 мл вряла вода. Оставете да кипне и да се вари на слаб огън до полуготовност - докато изпие водата.

2. През това време рендосайте морковите и наситнете лука. Сгорещете олиото в тиган, запържете лука до златисто, изсипете и морковите и намалете на слаб огън. Гответе 10 минути при периодично бъркане. Махнете от огъня.

3. Изсипете каймата в купа, добавете към нея ориза, овкусете със сол и пипер и сипете половината от зеленчуковата запръжка. Замесете.

4. Измийте листата зеле преди използване, за да падне излишната сол и саламура от тях. Взимайте лист, слагайте от плънката и завивайте сарма. Редете сармите плътно в йенска тенджера или дълбока тава с размери около 20х26.

5. Готовите сарми печете на 180 градуса за 45 минути.

6. През това време нарежете доматите на малки кубчета и измийте и наситнете листата на зелената подправка. Изсипете в тигана при запръжката и сложете на котлона. Пуснете на умерен огън и намачкайте отгоре чесъна. Разбъркайте. Щом закъкри, засечете 5 минути, спрете котлона и оставете отгоре тигана.

7. Сипете сметаната и разбъркайте. Оставете върху печката.

8. Готовите сарми залейте със соса и отгоре рендосайте кашкавала. Върнете във фурната на същата температура за още 15-18 минути.

 

Източник: YouTube/Готовим с Матеевой Натальей

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:20 часа
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта