Регистрация

Маяно тесто с масло и мляко

Маяно тесто с масло и мляко
Средно   |   Порции 900 г   |   Видяна: 1314

Домашно тесто за пици, мекици и хлябове със суха мая, мляко, масло и белтък.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 250 мл мляко
  • 110 г разтопено масло
  • 1 белтък
  • 3 с.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 1,5 ч.л. суха мая
  • 500 г брашно
  • 1-2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

1. Млякото стоплете до температура малко над телесната и пресипете в голяма купа.

2. Добавете разтопеното масло, белтъка (жълтъка на яйцето можете да си запазите за намазване на печивото, което ще готвите, ако не е пица), захарта и солта. Разбъркайте с вилица.

3. Поръсете маята, разбъркайте отново - нежно, но поне една минута. След това постепенно вкарайте брашното, като предварително може да го пресеете или да ръсите директно в купата през сито.

4. Когато цялото брашно се абсорбира, прехвърлете тестото на набрашнен плот и месете докато спре да се лепи по ръцете.

5. Вземете чиста и суха купа - не тази от направата на тестото. Намажете дъното и стените с олио и поставете оформеното на топка тесто в нея. Намажете с малко олио и от горната страна тестото. Покрийте със стреч фолио.

6. Пъхнете в загрята на 50 градуса фурна за 30 минути. След това само премесете на набрашнен плот и можете да оформите в каквото желаете. Това тесто е подходящо за пици, мекици, кифлички, тутманик, рогчета, милинки. Дори и изпържено на малки топчици се превръща в апетитни бухти, които можте да залеете с мед или мармалад.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта