Регистрация

Маслена питка с пилешко и картофи

Маслена питка с пилешко и картофи
Трудно   |   Порции 4   |   Видяна: 623

Солен пирог с пилешко - руски пилешки пай с картофи.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 500 г пържоли от пилешко бутче без кожа и кокали
  • 1 яйце
  • 500 г картофи
  • 500 г брашно
  • 180 г масло + още за намасляване след изпичане
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. захар
  • 60 мл мляко
  • 1 пакет суха мая
  • сол и пипер
  • 1 глава лук

Начин на приготвяне:

1. Подгрейте млякото и изсипете в него маята. Добавете щипка захар и щипка брашно и разбъркайте. Оставете настрана.

2. Пресейте брашното в купа. Нарежете студеното масло в него, добавете солта и захарта и чукнете яйцето. С ръце претрийте на маслени трохи.

3. Залейте с маята и замесете тесто. Не се притеснявайте, ако лепне. Оставете го настрана да втаса.

4. Пилешкото месо нарежете на мръвчици. Картофите обелете и нарежете на кръгчета.

5. Разделете тестото на две сравнително равни части. Премесете едната на набрашнен плот докато спре да лепи и след това разточете на тънка кора. Положете в голяма кръгла тава.

6. Разпределете отгоре шайбите картофи, поръсете със сол и пипер, след това разпределете и пилешкото, пак посолете и опипрете. Отгоре подредете нарязания на шайби лук.

7. Разточете и втората част от тестото, захлупете с нея пая и прещипете ъглите. Направете цепнатини с върха на нож върху горната кора, за да може да излиза топлият въздух.

8. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор малко под средното ниво за 40 минути. Ако горната кора започне да прегаря, извадете по-рано.

9. Веднага след изваждане намажете горната кора с масло, за да блесне питката. След 10 минути можете да нарежете и да поднесете - по желание със зеленчуци или сос.

 

Източник: YouTube/Рустам Исмаилов

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1:50 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта