Мариновани телешки пържоли на грил
Печено телешко на наребрен тиган или скара.
Необходими продукти:
- 4 телешки пържоли
- 100 мл зехтин
- сока на 1 лимон
- сол и пипер
- 8 с.л. соев сос
- 2 дафинови листа или 1 ч.л. кимион
- 4 скилидки чесън
- масло и магданоз за поднасяне
Начин на приготвяне:
1. Смесете зехтина с лимоновия сок, намачкания на паста чесън, соевия сос и кимиона. По желание добавете 2 дафинови листа.
2. Месото обтрийте със сол и пипер и бутнет в маринатата. Не е нужно да го залива, а просто да е добре оваляно в нея. Приберете в хладилник между 8 и 48 часа.
3. Сгорещете хубаво грил, скара или наребрен тиган. Намазнете.
4. Печете на силен огън 3 минути от едната страна, след това обърнете, запечете още 3 минути от другата. После пак обърнете от страна 1, намалете огъня и поставете пържолата така, че ребрата на скарата или тигана да образуват ромбове спрямо предишния нарез. Печете още 4-7 минути в зависимост от дебелината на мръвката и желаната степен на готовност. Допечете за по-малко време от втората страна.
5. Ако не сте събрали и четирите котлета, за да ги сготвите едновременно, сгорещете добре огъня при поставянето на следващите два и отново намалете след запечатването. Температурата е много важна за направата на вкусно телешко.
6. Оставете да почине 5 минути след изпичане. После прехвърлете в индивидуални чинии, сложете по резен масло отгоре и поръсете с наситнен пресен магданоз. Сервирайте с грнитура по желание.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ