Регистрация

Макарони на фурна с пълнени домати

Макарони на фурна с пълнени домати
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 5439

Вегетарианска паста със зеленчуци.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За макароните:

  • 600 г паста зити или макарони
  • 10 г едра сол

За соса:

  • 8 с.л. зехтин Еxtra virgin
  • 1 малка скилидка чесън
  • 3 ч.ч. доматен сос

За пълнежа:

  • 1 малка скилидка чесън
  • шепа листа босилек или магданоз
  • 1 ч.ч. галета
  • 1 ч.ч. настърган пармезан или смес от равни части пармезан и пекорино

За пълнените домати:

  • 5 хубави, овални домата, сорт "Рома"

Начин на приготвяне:

1. Първо, пригответе соса. Сгорещете в тиганче 4 с.л. зехтин Еxtra virgin и добавете 1 скилидка чесън, цяла, забодена върху клечка за зъби, така че да можете лесно да я извадите после. Гответе около 1 мин. и добавете 3 ч доматен сос. Оставете да къкри за около 15 мин. и изключете котлона. Извадете чесъна.

2. Счукайте фино шепа листа босилек или магданоз (или смес от двете) с друга скилидка чесън. Смесете с галета и същото количество фино настърган пармезан. Направете допълнително такава смес, с която да напълните петте домата. Подберете хубави, кръгли домати и изрежете капачета отгоре. Издълбайте вътрешността им (която може да прибавите при доматения сос) и поръсете със сол. След това ги оставете с изрязаната част надолу, така че излишната влага да се отцеди. Напълнете ги със сместа с галетата и поръсете със зехтин. Сложете ги върху пастата преди да я изпечете.

3. Сварете леко пастата в подсолена вода за около 5 мин. в много голяма тенджера, без да слагате никаква мазнина. Отцедете пастата и я сложете в купа. Полейте с половината доматен сос и половината смес с галетата.

4. Сложете 1 с.л. зехтин Еxtra virgin в тавичка за печене, разпределете половината паста, половината от останалия доматен сос и половината смес с галета. Сложете останалата паста, сос и смес с галета отгоре. Поръсете с още малко зехтин и печете 30 мин., докато се получи златиста и хрупкава коричка отгоре. Поднесете горещо или топло.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 25 мин.
Време за готвене: 35 мин.

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта