Макарони на фурна с пълнени домати
Вегетарианска паста със зеленчуци.
Необходими продукти:
За макароните:
- 600 г паста зити или макарони
- 10 г едра сол
За соса:
- 8 с.л. зехтин Еxtra virgin
- 1 малка скилидка чесън
- 3 ч.ч. доматен сос
За пълнежа:
- 1 малка скилидка чесън
- шепа листа босилек или магданоз
- 1 ч.ч. галета
- 1 ч.ч. настърган пармезан или смес от равни части пармезан и пекорино
За пълнените домати:
- 5 хубави, овални домата, сорт "Рома"
Начин на приготвяне:
1. Първо, пригответе соса. Сгорещете в тиганче 4 с.л. зехтин Еxtra virgin и добавете 1 скилидка чесън, цяла, забодена върху клечка за зъби, така че да можете лесно да я извадите после. Гответе около 1 мин. и добавете 3 ч доматен сос. Оставете да къкри за около 15 мин. и изключете котлона. Извадете чесъна.
2. Счукайте фино шепа листа босилек или магданоз (или смес от двете) с друга скилидка чесън. Смесете с галета и същото количество фино настърган пармезан. Направете допълнително такава смес, с която да напълните петте домата. Подберете хубави, кръгли домати и изрежете капачета отгоре. Издълбайте вътрешността им (която може да прибавите при доматения сос) и поръсете със сол. След това ги оставете с изрязаната част надолу, така че излишната влага да се отцеди. Напълнете ги със сместа с галетата и поръсете със зехтин. Сложете ги върху пастата преди да я изпечете.
3. Сварете леко пастата в подсолена вода за около 5 мин. в много голяма тенджера, без да слагате никаква мазнина. Отцедете пастата и я сложете в купа. Полейте с половината доматен сос и половината смес с галетата.
4. Сложете 1 с.л. зехтин Еxtra virgin в тавичка за печене, разпределете половината паста, половината от останалия доматен сос и половината смес с галета. Сложете останалата паста, сос и смес с галета отгоре. Поръсете с още малко зехтин и печете 30 мин., докато се получи златиста и хрупкава коричка отгоре. Поднесете горещо или топло.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ