Регистрация

Лъвска торта с вишни

Лъвска торта с вишни
Трудно   |   Порции 10-12   |   Видяна: 3235

Торта с плодове, шоколад и сметана.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

 

  • 4 яйца
  • 4 лъжици вода със стайна температура
  • 125 грама захар
  • 10 грама ванилия
  • 100 грама бяло брашно
  • 30 грама какао на прах
  • 100 грама царевично нишесте
  • 9 грама сода бикарбонат
  • 750 мл бита сметана за шоколадовия крем
  • 100 мл бита сметана за жълтия крем
  • 300 грама шоколад за сладкиши
  • 2 супена лъжица захар за вишневия сироп
  • 500 грама вишни от компот
  • 40 грама царевично нишесте
  • за шоколадовата фигура
  • 100 грама шоколад за сладкиши
  • 1 супена лъжица масло

Начин на приготвяне:

Предварителна подготовка.

1. Сипете 750 мл сметана и сладкарския шоколад в дълбок топлоустойчив съд, включете котлона на умерен огън, поставете и периодично разбърквайте. Когато шоколадът започне да се топи, започнете да бъркате с електрически миксер.

2. Малко преди сместа да заври, спрете да бъркате с миксера, оставете я да поври около 2 минути и я махнете от котлона. Оставете я настрани да изстине и след това я сложете в хладилник за през нощта.

Същинската работа:

1. На следващия ден вземете яйцата и разделете жълтъците от белтъците. Разбийте белтъците добре с миксера.

2. Към жълтъците добавете захар, ванилия и вода. Разбъркайте добре с миксера.

3. В отделна купа смесете брашното, какаото на прах, царевичното нишесте и содата бикарбонат. Добавете тази суха смес към сместа с жълтъците и разбийте добре с електрическия миксер. Бавно и постепенно с разбъркване добавете и разбитите белтъци.

4. Намажете с мазнина кръгла тава с диаметър около 26 см и поръсете дъното й с малко брашно. Изсипете готовата смес в тавата и печете около 30 минути в предварително загрята фурна с температура 180 градуса.

5. След като блатът се опече, оставете го да изстине и го разделете на 3 равни пласта.

6. Изцедете вишните в дълбок съд.

7. В друг съд смесете царевично нишесте с малко сироп от вишневия компот.

8. Сипете в подходящ съд останалия компот без плодовете и го сложете  върху котлона. Малко преди да заври изсипете сместа с нишестето и разбъркайте добре. Добавете и захар и бъркайте докато сместа заври. Махнете от огъня и оставете да изстине за няколко минути.

9. Добавете изцедените вишни и разбъркайте добре. Изсипете  течността с вишните върху най-долния пласт на тортата, така че да се напои равномерно. Покрийте го с втория пласт на блата.

10. Извадете шоколадовия крем, който сте приготвили предишната вечер от хладилника. Разбъркайте добре с миксера докато сместа се сгъсти добре. Покрийте равномерно с шоколадовата смес втория пласт на блата, а отгоре сложете третия блат.

11. За шоколадовия лъв разтопете шоколад и масло и изсипвайки внимателно от сместа върху хартия за печене, така че да оформите лъвска глава. Оставете в хладилника докато шоколадът се втвърди.

12. Пригответе си около 100 мл бита сметана и по желание я оцветете в жълто.

13. Извадете шоколадовия лъв от хладилника и го поставете върху тортата. Запълнете празнините с битата сметана, както и с шоколадов крем.

14. Декорирайте тортата отстрани с останалата шоколадова смес.

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
0
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

РЕЦЕПТА НА ДЕНЯ

сподели:

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта