Регистрация

Лимонови курабии с масло

Лимонови курабии с масло
Средно   |   Порции 30-35 броя   |   Видяна: 741

Масленки с лимон тип разцепени курабийки с лимони и захарна коричка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 100 г масло
  • щипка сол
  • 150 г захар
  • ванилия - захар, екстракт, есенция - каквото имате
  • кората на 1 лимон
  • 2 яйца
  • щипка куркума по желание (използва се за цвят, а не за вкус)
  • 80 мл лимонов сок
  • 300 г брашно
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 150 г пудра захар с готовност за още

Начин на приготвяне:

1. Маслото трябва да е омекнало добре на стайна температура. Прехвърлете го в купа и добавете щипка сол и ванилията. Залейте с кристалната захар. С помощта на шпатула бъркайте докато се превърне в хомогенен крем. Можете да използвате и миксер, но определено кремът ще му тежи на бъркалките.

2. Чукнете отгоре яйцата и разбийте отново. Ако работите на ръка, тук вече се въоръжете с тел.

3. Рендосайте корта на 1-2 лимона - преценете колко от тях ще ви трябват за желаното количество сок. Но първо е добре да измиете хубаво, после да рендосате само жълтата част и чак селд това да изстискате сока, защото в противен случай рендосването на кора би било предизвикателство.

4. Сипете и сока и разбъркайте отново до хомогенизиране. Можете да прибавите 1-2 щипки курмума, за да бъдат сладките по-жълтеникави и красиви.

5. Пресейте отгоре брашното и бакпулвера и пак с шпатула замесете хубаво. Не се изкушавайте да пипате с ръка - лепне прекалено много. Приберете в хладилник за 1 час.

6. Застелете тава с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 180 градуса. Сипете си пудра захарта в купичка. С чаена лъжица гребвайте от тестото и с длани оформяйте на топчица или леко сплесната курабия - формата не е от значение. После овалвайте щедро в пудра захарта и редете с отстояние върху хартията.

7. Печете между 12 и 15 минути в зависимост от дебелината на сладките. Най-вероятно ще се наложи да печете това количество на два пъти, защото се получават между 30 и 35 броя.

8. След изваждане от фурната оставете да починат за 10 минути преди да ги нападнете. Чакането е трудно, но с изстиването печивото придобива правилната текстура и разгръща вкуса си.

 

Източник: YouTube/Кулинарим с Таней

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 2:30 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта