Регистрация

Лесни мъфини с плънка от мармалад, шоколад или извара

Лесни мъфини с плънка от мармалад, шоколад или извара
Средно   |   Порции 12 броя   |   Видяна: 907

Пълнени кексчета с мармалад, шоколадови мъфини или домашни кексове със сърцевина от извара. Вие решавате какво да сложите в тестения десерт.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За шоколадова плънка:

  • 50 г млечен шоколад
  • 15 г масло

За плънка с извара:

  • 50 г извара
  • 1 с.л. мляко
  • 1 с.л. захар
  • ванилия

За тестото:

  • 3 яйца
  • 120 г захар
  • 120 мл олио
  • 1 с.л. лимонов сок
  • 210 г захар
  • 1/3 ч.л. сода
  • мармалад по желание

Начин на приготвяне:

1. Изберете с каква плънка искате вашите кексчета. Количеството плънка е предвидено за 4 бр. кексчета, а тестото - за 12, защото аз правя по три кексчета за всеки от четиримата в семейството като едното е с шоколад, второто - с извара и третото с мармалад. Ако обаче желаете само от един вид утроете продуктите за плъннката. Друг вариант е да ги направите без пълнеж - също стават много вкусни, дори и да ги поднесете с проста поръска от пудра захар или да покапете отгоре с мед. От вас зависи какво ще си изберете.

2. Ако ще правите с шоколад, то разтопете шоколада с маслото на водна баня. Микровълновата не успява да постигне равномерност, затова не я препоръчвам. Разбъркайте добре сместа и приберете в хладилник, за да се стегне. Така по-лесно ще оформите сърцевината.

3. За плънката с извара просто разбийте с вилица изварата с 1 с.л. прясно или кисело мляко и добавете захар и ванилия. Разбъркайте хубаво и е готово. Ако пък искате да опитате и с конфитюр или мармалад - прехвърлете го в найлонов плик или пош. Можете и да гребете директно с лъжица от буркана.

4. Направете тестото, като тук вече е по-лесно и бързо да работите с миксер. Чукнете яйцата, добавете захарта и разбийте на слаба степен до получаването на крем.

5. Налйете олиото и разбийте отново. Пресейте отгоре брашното, добавете содата и разбийте финално.

6. Намажете с масло или олио формички за мъфини или пък поставете в тях хартиени чашки за еднократна употреба. От това тесто, както вече казах, се получават 12 броя. Сипете по 1 с.л. тесто във всяка формичка. След това сложете в средата по 1 ч.л. от избраната от вас плънка. Можете леко да оформите с пръсти на топче, за да попадне в идеалния център на сладкиша. Отгоре залейте с по още 1 с.л. тесто.

7. Пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна малко под средното ниво за 20-25 минути. Наблюдавайте кексчетата без да отваряте вратата на фурната. Когато прецените, че са готови, извадете и изчакайте да се охладят 15 минути преди да вадите от формичките.

8. Можете да сервирате допълнително с бита сметана, заквасена сметана с мед или мармалад, топка сладолед, поръска от пудра захар или пък украса от пресни листа мента. Чаша чай или кафе си подхожда добре с тези сладкиши за следобедна закуска или сутрешно прихапване.

 

Източник: YouTube/Ето Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта