Крем-супа от броколи
Необходими продукти:
- 115 г обикновено брашно
- 85 г пречистено масло
- 1,90 л пилешки бульон
- 2 с.л. сол кошер
- 115 г нарязан на малки кубчета лук
- 55 г целина, обелена и нарязана на малки кубчета
- 55 г пащърнак или моркови, обелени и нарязани на малки кубчета
- 55 г праз, почистен и нарязан на малки филийки
- 900 г броколи, стеблата обелени и нарязани на кубчета, цветчетата ситно нарязани (2:1 съотношение стебла:цветчета)
- 1 ч. ч. бланширани броколи, натрошени, отделени и запазени за украса
- 1 ч. ч. пълномаслена сметана
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
1. Направете сос бешамел, като запържите пречистеното масло и брашното.
2. Малко преди да стане готов, добавете пилешкия бульон, за да се получи основата на супата.
3. Оставете да заври и добавете 2 с.л. сол кошер. Намалете огъня на слаб.
4. Докато супата къкри, подгответе зеленчуците за супата. Задушете ги в голяма тенджерка докато омекнат и станат полупрозрачни. Не карамелизирайте. Веднага добавете зеленчуците към къкрещия бульон. Докато основата за супата ври, пригответе броколите.
5. Бланширайте 900 г броколи в подсолена кипяща вода за 90 сек.
6. Сложете ги във вода с лед. Не оставяйте повече от 2 мин. Добавете веднага към основата за супа.
7. Бланширайте 1 ч цветчета броколи в кипяща вода. Запазете за украса.
8. Когато зеленчуците в супата омекнат, махнете супата от котлона и отцедете зеленчуците.
9. Пюрирайте зеленчуците с малко горещ пилешки бульон в блендера за 3-4 мин. или докато стане гладка смес с пастелно-зелен цвят.
10. Добавете пюрето в супената основа и сложете отново да заври. Не повече от 5 мин.
11. Добавете пълномаслената сметана и броколите за украса. Не варете повече от 2 мин.
12. Овкусете със сол.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ