Регистрация

Кралски скариди с галангал и чесън

Кралски скариди с галангал и чесън
Средно   |   Порции 3   |   Видяна: 3192

Морски дарове с джинджифил и зеле.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 900 г сурови кралски скариди, обелени и почистени (може просто да изберете и по-едри обикновени скариди)
  • 3 големи скилидки чесън
  • парче галангал, колкото палец (ако не разполагате с корена на това рядко за българския пазар растение, няма проблем да го замените с джинджифил, тъй като двете са от едно семейство)
  • 2 малки червени чилита
  • 1 ч.л. сусамово олио
  • сокът на 1/2 лимон
  • кората на 1/2 лимон
  • 1 с.л. олио
  • около 50 г масло
  • няколко шепи накъсано къдраво зеле (или друго зеле)
  • 2 с.л. мирин (оризово вино; можете да замените с бренди или коняк)

Начин на приготвяне:

1. Пюрирайте в блендер чесъна, чилитата, галангала, сусамовото олио, обикновеното олио, лимоновия сок и кора. Не е нужно да е съвсем гладко.

2. Сложете скаридите в купа с пюрето от блендера и оставете в хладилника за около 20 мин.

3. Изпържете накъсаното зеле в малко мазнина и около 15 г масло на умерено-силен огън.

4. След около 3 мин. добавете мирина и гответе още 3 мин. - докато се изпари алкохолът и отцедете.

5. Запържете скаридите на силен огън в останалото масло и малко олио, за да не изгори маслото. Пържете само за няколко минути, до порозовяване на скаридите, но не прекалено дълго.

6. Сложете скаридите върху зелето и полейте с останалия в тигана сос.

7. Поднесете.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 45 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
5
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта