Кралски скариди с галангал и чесън
Морски дарове с джинджифил и зеле.
Необходими продукти:
- 900 г сурови кралски скариди, обелени и почистени (може просто да изберете и по-едри обикновени скариди)
- 3 големи скилидки чесън
- парче галангал, колкото палец (ако не разполагате с корена на това рядко за българския пазар растение, няма проблем да го замените с джинджифил, тъй като двете са от едно семейство)
- 2 малки червени чилита
- 1 ч.л. сусамово олио
- сокът на 1/2 лимон
- кората на 1/2 лимон
- 1 с.л. олио
- около 50 г масло
- няколко шепи накъсано къдраво зеле (или друго зеле)
- 2 с.л. мирин (оризово вино; можете да замените с бренди или коняк)
Начин на приготвяне:
1. Пюрирайте в блендер чесъна, чилитата, галангала, сусамовото олио, обикновеното олио, лимоновия сок и кора. Не е нужно да е съвсем гладко.
2. Сложете скаридите в купа с пюрето от блендера и оставете в хладилника за около 20 мин.
3. Изпържете накъсаното зеле в малко мазнина и около 15 г масло на умерено-силен огън.
4. След около 3 мин. добавете мирина и гответе още 3 мин. - докато се изпари алкохолът и отцедете.
5. Запържете скаридите на силен огън в останалото масло и малко олио, за да не изгори маслото. Пържете само за няколко минути, до порозовяване на скаридите, но не прекалено дълго.
6. Сложете скаридите върху зелето и полейте с останалия в тигана сос.
7. Поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ