Регистрация

Коледни сладки подкови с орехи и масло

Коледни сладки подкови с орехи и масло
Средно   |   Порции 4 тави   |   Видяна: 4746

Подковите на Рудолф с царевично брашно, брашно от хрупкави ядки и аромат на ванилия.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Установих си традиция – всеки уикенд преди Коледа да правя празнични сладки, като всяка година увеличавам репертоара си с по една нова рецепта. Вече имам пет любими начина за приготвянето на коледни сладкиши. Но едва ли един уикенд ще ми стигне за направата на 5+1 тази година. Но ето коя от рецептите със сигурност няма да пренебрегна. Опитах ги за първи път миналата Коледа и съжалих, че толкова време съм отлагала. Идеално вкусни са и са едни от най-лесните за направа. За разлика от повечето сладки, тези не трябва да престояват. Това и беше проблемът миналата година почти да не раздавам от тях – тавите се изяждаха до половин час след излизане от фурната и почти не остана да почерпя родата и приятели. Но на вас ще кажа същото, което и на тях – БЯХА МНОГО ХРУПКАВИ И МНОГО ВКУСНИ. Ето как да си ги направите.

Необходими продукти:

  • 200 г бяло брашно
  • 200 г масло
  • 100 г царевично нишесте
  • 100 г пудра захар
  • 110 г орехи
  • 4 жълтъка

За овалване:

  • 100 г пудра захар
  • 2 пакета ванилова захар

Начин на приготвяне:

1. Извадете маслото да омекне на стайна температура

2. Пресейте в тава бялото брашно, пудра захарта и нишестето.

3. Загрейте фурната на 180 градуса и пуснете орехите в нея за 5-8 минути. Щом започнат да миришат приятно, ги извадете, пресипете върху дъска и когато спрат да парят, нарежете с нож на ситно. Изсипете при сухите съставки.

4. Разбъркайте добре сухите съставки и добавете при тях маслото и жълтъците. Аз не използвам миксер, защото тестото е твърдо. Започнете да претривате всичко първо на трохи, после оформете твърдо маслено тесто. Става леко ронливо, но не трябва да е прекалено. Изисква си 10-тина минути месене докато брашното и захарта се абсорбират от маслото и жълтъците.

5. Когато се превърне в тестена топка, застелете тава с хартия за печене и пуснете фурната да загрява на 180 градуса. След това късайте с ръце от тестото и оформяйте с въртене между ръцете си фитили. Тях усуквайте на подкови и редете с малко отстояние. Не се надуват особено много, но все пак се уголемяват – имайте предвид.

6. Печете около 8 минути. Щом започват да порозовяват, значи са готови. Внимавайте да не прегорите, защото различката между готовата и изгорялата сладка е около 1 минута. Праз това време можете да заредите следващата тавичка, а остатъка от тестото дръжте в хладилник, защото става много лепкаво и трудно за оформяне, ако маслото в него омекне прекалено.

7. Смесете в купа ванилова захар с пудра захар. Щом се охладят, но не са съвсем изстинали, взимате една сладка, овалвате хубаво в захарната смес и редите в поднос. Опитайте ги, за да знаете колко точно време трябва да се готвят във вашата фурна. Всяка печка си има специфики, затова времето от 8 минути на 180 градуса е ориентировъчно и важи за моята печка.

PS: С белтъците, останали от направата на тези сладки стават разкошни целувки.

Ще се радваме да споделите постигнатите резултати в коментарите под рецептата  или  на фейсбук страницата на kulinarno.bg.

коледни сладки гевречета

орекови коледни сладки

сладкиши за Рождество

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1 час
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта