Класическо фондю със сирене
Разтопен микс от сирена в бяло вино с ароматни подправки.
Необходими продукти:
- 1 скилидка чесън, нарязана на половина по дължина
- 1-1,5 чаши сухо бяло вино
- 200 г сирене Грюйер (или друго по избор)
- 200 г ементал
- 2 с.л. нишесте или брашно
- 2 с.л. лимонов сок
- щипка бял пипер
- щипка индийско орехче
- филийки хляб, нарязани на кубчета (може и крутони)
- стебло целина, нарязано на няколко части
- червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Вземете съд за фондю - наподобява гювеч и обтрийте стените му с разрязаната скилидка чесън. След това оставете чесъна на дъното.
2. Изсипете виното и го оставете в съда да се загрее, без да кипва. Когато е силно загряло, но не и завряло, добавете в него нарязано на малки кубчета сирене от даден вид. След това изчакайте да се разтопи, като размешвате непрекъснато.
3. Когато всяка следваща партида сирене се е втечнила, добавяйте нова и разбърквайте, докато приключите със сирената, които сте си избрали за фондюто.
4. В отделен съд разтворете нишестето (брашното) в лимоновия сок и го добавете към ястието.
5. Овкусете с подправките и поднесете горещо, като към него сервирате кубчетата хляб, крутони или зеленчуци.
6. Ястието се консумира като с хляб или зеленчук се загребва част от сиренения вулкан.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ